Десантно-дистанційна війна ведеться в Чорному морі, — Заблоцький про боротьбу з Чорноморським флотом РФ

Український морський ударний дрон. Скріншот: u24.gov.ua

Війна майбутнього — це дистанційна війна. Застосовуючи різні безпілотні апарати, Україна змогла знищити та пошкодити значну кількість військових кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації. Про це сьогодні, 7 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військово-морський експерт, оглядач Defense Express Володимир Заблоцький.

За його словами, елементи дистанційної війни в Чорному морі спостерігаються з 2022 року.

“Ми застосували сили та засоби, протистояти яким противник виявився нездатним із самого початку. Щойно він якось пристосовувався, з’являлися нові різновиди дистанційних засобів, зокрема безекіпажні катери різного призначення. А їх понад кілька десятків. Стільки прототипів існує надводних і навіть підводних, які не тільки використовуються як катери-камікадзе для самознищення, а і як установники мін, як носії зенітних ракет, ракет класу “вода-берег” і так далі. Тобто це — десантно-дистанційна війна, яка у всій своїй красі ведеться в Чорному морі”, — пояснив Заблоцький.

Таким чином, зауважив експерт, Україна змогла витіснити противника з північно-західної частини акваторії Чорного моря.

“Це все дало змогу забезпечити деокупацію острова Зміїний, деокупацію цілого ланцюжка блок-кондукторів, газовидобувних веж від острова до Криму, які противник після захоплення використовував як розвідточки для контролю нашого узбережжя і судноплавства вздовж нього. Також головним ефектом було розблокування нашого узбережжя і повернення України на міжнародну морську торгівлю. Ми відновили постачання зерна, постачання інших товарів і ведемо отримання товарів із зовнішнього світу”, — звернув він увагу.

Водночас Заблоцький наголосив, що наразі ще російські окупанти перебувають на Кінбурнській косі та контролюють вихід із Дніпровського лиману до Чорного моря, і українські судна не можуть там проходити.

Читайте також: Морські дрони загрожують не тільки Чорноморському флоту, а й повітряним силам Росії — деталі від Яковенка

Нагадаємо, з початку повномасштабної агресії Росії Україна знищила або пошкодила 28 військових кораблів Росії. П’ять із них знищено морськими мінами, встановленими українськими безпілотниками в районі Севастопольської бухти.

Прямий ефір