Криміналітет і біженці: про “змільчання” рівня російських диверсантів у Європі розповів Ступак

Іван Ступак. Фото: Facebook

Проти України та Європи воюють усі спецслужби Російської Федерації. Вони ведуть підривну роботу на різних рівнях, різними формами. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак.

Він зазначив, що масштаб збитків від російської диверсії в Європі багато в чому залежить від особистості спецслужбіста, якому надійшло завдання.

“Підпали маленьких магазинчиків, якісь розбої потрібно сприймати як стандартну тактику Російської Федерації. У таких випадках оперативний співробітник залучає за недорого якихось бандитів. А є люди, у яких мислення більше, більший масштаб особистості, і вони не розмінюватимуться на такі дрібниці. Вони беруть масштабними речами, наприклад, спровокувати наліт умовних бандитів на невелике підприємство, але яке є ключовим у виробництві якогось обсягу електроніки або компонентів”, — навів приклади Ступак.

Експерт зазначив, що фундаментальне завдання російських спецслужб — зупинити постачання боєприпасів і озброєння в Україну.

“Якщо це не досягається, то хоча б зробити так, щоб ці постачання стали неритмічними, щоб вони переривалися. Якщо навіть і це не виходить, то хоча б отримати інформацію про ці постачання — куди вони спрямовуються, в яких обсягах, де складуються. І якщо спецслужби РФ отримують таку інформацію, то у них з’являється можливість вдарити по цих локаціях”, — продовжив він.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну західні уряди посилили роботу з виявлення диверсантів, шпигунів.

“Вони дали своїм правоохоронним органам, контррозвідці зелене світло працювати щодо російської присутності, максимально її викорінювати. Уже виставили велику кількість російських дипломатів — розвідників, які працювали в дипломатичних представництвах і прикривалися дипломатичним статусом. Цим зв’язок було порушено, інформація вже йде не синхронно, не систематично”, — пояснив Ступак.

Розрив шпигунської мережі російські спецслужби спробували компенсувати закиданням до Європи дрібної агентури.

“Раніше в Європі була певна кількість людей впливу — якісь великі бізнесмени, лідери думок, політики, яких підкуповували. А зараз масштаб цих операцій зменшився до моменту, наприклад, закласти десь у лісі схрон — вибухівку, пістолет, трохи грошей, щоб потім якась людина це забрала. І якщо раніше це вважалося дрібницею, то зараз це російськими спецслужбами сприймається як серйозна операція, тому що місцеві європейські контррозвідки працюють дійсно дуже серйозно”, — продовжив експерт.

У Європі як дрібну агентуру використовуються люди з білоруськими та російськими паспортами, які виїхали на територію Європейського Союзу. А також люди з українськими паспортами, які прибули як біженці в ЄС як з окупованих Росією територій, так і прихильники “русского мира” з підконтрольних Україні регіонів.

“Ці люди засилаються в Європу масово. Так, у них немає можливості зустрічатися з якимись політиками, влаштовувати великі диверсії або займатися повноцінною розвідкою. Але щось підпалити, щось підірвати вони можуть, щоб створити “картинку”. Їх також можуть залучити для встановлення камер, щоб фіксувати проходження потягів у напрямку України. Вони можуть підкинути GPS-датчик у трейлер, щоб можна було прослідкувати, куди він їде в Україну і де розвантажуватиме вантаж. Такі люди є активним елементом, як у політичної російської розвідки, так і у військової”, — розповів Ступак.

Найактивніше російські спецслужби працюють із криміналітетом.

“Є вибудувані зв’язки криміналітету, який перебуває у РФ, із російським криміналітетом, наприклад, у Сербії, Чехії, Словаччині, Болгарії, Румунії. Торгівля наркотиками, викрадення автомобілів, проституція тощо. Таких людей знаходять у Європі та з ними працюють, ставлять їм завдання. Є різні форми, як вийти на криміналітет за кордоном, наприклад, ФСБ для цього може тиснути на криміналітет на території РФ, щоб ті шукали своїх колег за кордоном і змушували їх робити якісь брудні справи”, — деталізував спікер.

Читайте також: Небезпека провокацій Кремля у Франції останнім часом підвищується: на важливі моменти звернув увагу Жирнов

Прямий ефір