Україна веде переговори щодо збільшення імпорту електроенергії з ЄС — подробиці від Гардуса

Максим Гардус. Фото: facebook.com/maxgardus

Україна втратила велику кількість потужностей як генерації електроенергії, так і її розподілу. І сьогодні країні потрібно набагато більше джерел генерації, аніж є. Тому держава, з одного боку, займається тим, щоб звільнити приватну ініціативу щодо будівництва малих потужностей для вироблення енергії: ухвалено рішення про зменшення ПДВ на ввезення обладнання, є гранти тощо. З іншого — веде роботу зі збільшення імпорту електрики від сусідів. Про це сьогодні, 7 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів комунікаційний менеджер Razom We Stand Максим Гардус.

Він пояснює: приєднання України до європейської енергетичної системи (ENTSO-E), яке було здійснено рекордно швидко у лютому 2022 року, ще не означає автоматичного отримання електроенергії.

“Електрику потрібно або купити як імпорт, або у разі екстреної нестачі запитати як аварійну допомогу. Купувати як імпорт краще, бо це більш передбачувано. Можна укласти “довгий” договір. Якщо обсяг великий, можна спробувати домовитись про знижки. Аварійна допомога — це аварійна допомога, тобто та, що ти хочеш отримати раптово, ти отримуєш її дорого… Саме тому ведуться ретельні переговори про те, щоб збільшити пропускну можливість лінії на кордоні, та отримати юридичні можливості для імпорту… Ми хочемо, щоб імпорт був дешевшим, доступнішим і стабільнішим, йшов рівним графіком, передбачуваним на довгі місяці”, — коментує Гардус.

Експерт наголосив, що саме завдяки синхронізації з європейською енергосистемою Україна уникає блекауту. Проте задля забезпечення необхідного обсягу імпорту ведеться дуже велика робота на різних рівнях: політичному, юридичному, технічному. Зокрема, необхідний дозвіл на збільшення пропускної спроможності ліній, яка зараз становить 1,7 гігавата, та відповідні технічні рішення.

“Тому Україна активно веде переговори про будівництво нових транскордонних ліній від наших західних сусідів до нас. Переговори відбуваються одночасно з усіма. Це Молдова, це Румунія, Словаччина і Польща. У деяких випадках є старі занедбані, недороблені ще з радянських часів проєкти, в яких залишилося доробити трохи. У деяких випадках працювати потрібно набагато більше, і це потребує інвестицій з обох боків”, — розповів Максим Гардус.

Раніше повідомлялося, що Словаччина готується збільшити постачання електроенергії в Україну в осінньо-зимовий період, також готовність допомогти Україні з електроенергією висловила Молдова.

Прямий ефір