У путінському “дворі” вживається найвищий рівень заходів особистої безпеки — причини пояснив Гудков

Геннадій Гудков. Фото: uatv.ua

Путін майже нікому зараз не довіряє, постійно змінюючи охорону та персонал. Він розуміє, що небезпека для нього походить від еліти. В елітах також розуміють, чого він побоюється. Тому найвищий рівень заходів особистої безпеки вживається у Росії. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський опозиціонер, полковник ФСБ у відставці Геннадій Гудков.

Гість ефіру спростовує можливість того, що Путін замислюється про передачу влади. За його інформацією, він дуже побоювався такої передачі й у 2008 році, коли здійснив “рокірування” з Медведєвим. Тепер це цілком виключено.

“Тоді Путін був набагато сильнішим, набагато молодшим. Не було ніякої війни, не було ніякої міжнародної ізоляції. На сьогодні, якщо Путін віддасть владу на 15 хвилин, він її більше ніколи не поверне. Він це розуміє. Так, можна пускати димові завіси: операція “Наступник”, ще щось, можна говорити про те, що він лежить в холодильнику в морзі… Але ми повинні з вами розуміти, що Путін ніколи нікому владу не віддасть, особливо після подій у Казахстані. Де Назарбаєв трохи відійшов, трохи відвернувся і мало не залишився зовсім без влади, без капіталів”, — коментує Гудков.

Спроби Путіна спиратися на родичів, зокрема доньок, продиктовані, на думку гостя ефіру, новим сплеском манії підозрілості, до якої російський диктатор завжди був схильний.

“У цьому сенсі він має дуже обмежену лаву людей, яким він може довіряти. Він у деяких вірить. Знаєте, довіряти та вірити — різні речі. У деяких своїх придворних він вірить. Наприклад, як мені сказали, він вірить у політику [віце-прем’єра Олександра] Новака, він вірить у здібності [першого віцепрем’єра Дениса] Мантурова, і низку інших можна назвати прізвищ. А довіряє він за великим рахунком дуже невеликому колу осіб. В основному це особи, пов’язані з ним молодістю, роботою в Санкт-Петербурзькій мерії, роботою в Ленінградському управлінні КДБ. І, звісно, кооператив “Озеро”. Напевно, це вичерпне коло людей, яким тією чи іншою мірою довіряє”, — вважає російський опозиціонер.

За його словами, Путін добре розуміє, звідки може прийти небезпека.

“Змінює постійно охорону, збільшує її, комбінує, змінює персонал. Мабуть, його серйозно турбує, що зрештою, коли еліти, оточення відчують, що він перетворився на кайдани, на тягар величезний, на людину, яка гробить остаточно їхні надії на всіляке майбутнє, вони можуть його усунути. І тому найвищий рівень заходів особистої безпеки вживається у Росії. Це пов’язано зовсім не з війною, а із загостренням настроїв, ситуації всередині самого “палацу”, всередині самого путінського “двору”, — пояснив Геннадій Гудков.

Читайте також: Палацовий переворот або революція — два сценарії, за якими може змінюватися сьогоднішня Росія, — Курносова

Прямий ефір