У РФ два напрямки збуту енергоресурсів і обидва мають низку складнощів — думка

Ілюстративне фото: stock-maks.com

Наразі Росія збуває енергоресурси на два ринки — внутрішній і Азія. В обох варіантах існує низка складнощів, через які не надходить достатній дохід до бюджету РФ. Про це сьогодні, 25 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт Центру економічного відновлення Володимир Бужан.

“У Росії пішов розворот у два напрямки. Перше куди вони можуть збувати газ і нафту — це внутрішній ринок, але там можливості для зростання не дуже серйозні. Тому їм треба шукати зовнішні ринки”, — зазначив він.

РФ шукає місце для своїх енергоресурсів на ринках Азії, але існує проблема з логістикою.

“РФ різко розвернулася на ринки Азії — це Індія, Китай. Але є проблема — вся інфраструктура з транспортування була зав’язана на Європу, на Китай та Індію доволі обмежені можливості, і вони їх на повну потужність використовують. РФ дає пріоритет безпосередньо залізниці. Нафта, нафтопродукти перевозяться насамперед залізницею. Їх скрізь пропускають для того, щоб вони доїхали до ринків Азії”, — пояснив експерт.

Через низку складнощів у збуті енергоресурсів Росія опиняється в заручниках ситуації.

“Але є складнощі. Перша — інфраструктуру будуватимуть роками. РФ будує нові нафтопроводи, газопроводи, розширює пропускну здатність. Друга проблема — це Індія і Китай. Відчуваючи сильну залежність від них Росії, Індія і Китай починають їй викручувати руки — наприклад, розраховуються з РФ у їхній національній валюті. Росія опиняється в заручниках і отримує набагато менше, ніж могла б отримувати на глобальному ринку”, — розповів Бужан.

Читайте також: Час настав: про своєчасність закриття ЄС портів Європи для тіньового флоту РФ, розповів Бужан

Прямий ефір