Історичний результат із ЄС, нові ордери МКС та великий обмін військовополоненими — головне зі звернення Зеленського у 853-й день війни

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Реалізуємо все, що потрібно, щоб пройтися кожним розділом наших відносин із Європейський Союзом. Про це сьогодні, 25 червня, під час звернення наприкінці 853-ї доби повномасштабного вторгнення Росії в Україну заявив президент Володимир Зеленський, інформує FREEДОМ.

За його словами, цей день був надзвичайно насиченим: сьогодні Україна офіційно розпочала перемовини з Євросоюзом щодо членства.

“Це історичний результат. Ми довго до цього йшли, і зараз першу міжурядову конференцію провели, і точно реалізуємо все, що потрібно, щоб пройтися кожним розділом наших відносин із ЄС і створити договір — договір про вступ України”, — наголосив президент України.

Він зазначив, що з’явилися і нові важливі юридичні рішення, зокрема ордери на арешт ексміністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника генерального штабу Валерія Герасимова.

“Є нові ордери від Міжнародного кримінального суду щодо російських убивць. Шойгу, Герасимов — ваш шлях у Гаагу відкрито. Також є рішення Європейського суду з прав людини щодо відповідальності Росії за все скоєне в нашому Криму проти людей і проти закону. Окупант буде за це відповідати”, — наголосив Зеленський.

Голова держави також повідомив про прогрес у досягненні справедливого миру для України.

“Після Саміту миру є вже восьмий учасник, який приєднався до спільного комюніке, і ми тільки збільшуємо тиск на Росію заради чесного закінчення цієї війни. І готуємо робочі групи. Вже з липня — нова конкретика заради миру”, — розповів він.

Крім того, вже ввечері стало відомо про великий обмін військовополоненими: Україна повернула додому 90 своїх захисників.

“І, як і обіцяли, ми працюємо, щоб повернути всіх наших людей із російського полону додому, в Україну. Кожного й кожну. Ні про кого не забуваємо. Сьогодні ще 90 українських родин щасливі. 90 воїнів повернули з полону. Захисники “Азовсталі” та Маріуполя, ЧАЕС, із різних напрямків фронту. Це армійці, нацгвардійці, прикордонники, ВМС. Більшість — рядові та сержанти. І так само повернемо всіх інших. Про кожного шукаємо правду — де людина, у якому стані, що потрібно для повернення”, — наголосив голова держави.

Наприкінці звернення президент України висловив слова подяки команді, яка працює для обмінів, а також Об’єднаним Арабським Еміратам за сприяння у цій справі.

“Продовжуємо цю роботу. Дякую всім, хто вірить, б’ється, допомагає та працює заради того, щоб в України були такі результати — у захисті наших людей, у зміцненні нашої держави та в наближенні нашого миру. Миру, на який українці заслуговують! Слава Україні!”, — заявив Володимир Зеленський.

Читайте також: Найважливіший етап в історії: Україна почала переговори про членство в ЄС — особливості процесу

Прямий ефір