Перша інавгураційна конференція щодо переговорів про вступ України до ЄС стартувала — заяви політиків (ВІДЕО)

Прапори України та ЄС. Фото: gettyimages.com

Переговори України про вступ до Європейського Союзу сьогодні, 25 червня, офіційно стартували. У Люксембурзі відбулася перша інавгураційна міжурядова конференція, повідомляє спеціальний кореспондент FREEДОМ у Європі Віталій Сизов.

Конференцію по відеозв’язку відкрив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Я схиляю свою голову в подяці українським військовим за те, що зробили цей день можливим. За те, що зробили можливим для України розпочати цей переговорний процес, який безумовно призведе до нашого членства в Європейському Союзі. Старт переговорів — це суттєвий крок до нашої спільної, великої перемоги. Разом ми переможемо, разом ми побудуємо безпечну, процвітаючу і сильну Європу — від Лісабона до Луганська. Слава Україні!” — заявив він.

“Ваша країна є частиною Європи, європейської історії, спадщини та культури. Ми з нетерпінням очікуємо подальшого посилення вже добре напрацьованих зв’язків. Процес розширення є геостратегічною інвестицією в мир, безпеку, стабільність і процвітання”, — відповіла Шмигалю міністр закордонних справ Бельгії Хаджа Лябіб.

Віцепрем’єрка України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина розраховує завершити переговорний процес дуже швидко.

“Це воістину історичний момент для моєї країни. Вся нація одностайно підтримує це рішення. І дійсно, це дуже важлива віха в майбутньому України, в майбутньому членстві в Європейському Союзі, а також у майбутньому розвитку України. Як це було вже погоджено, Україна буде членом Європейського Союзу, і ми зможемо завершити все до 2030 року. І будьте впевнені, що Україна здатна все виконати дуже швидко. І якщо Комісія готова, ми зможемо це зробити навіть швидше”, — зауважила вона.

Українська сторона розраховує завершити процес скринінгу до кінця року, а потім уже безпосередньо відкрити переговори щодо кожного, конкретного кластера.

“Я думаю, що всі 27 країн-членів ЄС, включно з Угорщиною, старанно працювали над тим, щоб цей день відбувся. Хоча на шляху і були деякі перешкоди. Нам потрібно навчитися будувати наші відносини. І саме в це ми зараз значно вкладаємося, у наш двосторонній діалог з Угорщиною”, — сказала віцепрем’єр-міністр України Ольга Стефанишина.

Очільники Європейського Союзу, як-от президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і президентка Європейської ради Шарль Мішель від самого ранку почали вітати своїх українських колег і весь український народ зі стартом переговорів. Вони зробили це навіть до формального ухвалення рішення про старт переговорів, а це значить, що європейський консенсус щодо прийняття України до ЄС зберігається, і одне з підтверджень цьому — сьогоднішнє рішення уряду Данії про виділення понад 20 млн євро для того, щоб допомогти процесу євроінтеграції України та Молдови.

Читайте також: Найважливіша глава в історії: Україна почала переговори про членство в ЄС — особливості процесу

Прямий ефір