Найважливіший етап в історії: Україна почала переговори про членство в ЄС — особливості процесу

Ілюстративне фото: gettyimages.com

В Люксембурзі сьогодні, 25 червня, розпочалася міжурядова конференція, в рамках якої Україна і Європейський Союз розпочали переговори про членство.

Перед конференцією відбулася зустріч міністрів у справах Європи з країн-членів Європейського Союзу. Вони дуже високо оцінили успіхи України в реформах. Для них завдання максимум — бути готовими прийняти Україну до Європейського Союзу до 2030 року. Також на членство в ЄС претендує Молдова.

Конференція стартувала — ключові заяви

На конференції погодили положення майбутнього договору про вступ України до Євросоюзу. Як повідомлялося, переговорні рамки для України та Молдови було затверджено 21 червня, а безпосередньо політичне рішення про початок переговорів було ухвалено лідерами ЄС на засіданні Європейської ради в грудні минулого року.

Президент Володимир Зеленський нагадав, що Україна підписала заявку на вступ до ЄС 28 лютого 2022 року — через кілька днів після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Президент запевнив:

“Україна неодмінно буде повноправним членом Євросоюзу. Тепер питання в технічній роботі, адаптації нашої системи до ЄС і політичній волі Європи зробити європейський проєкт дійсно досконалим”.

Українську делегацію очолює віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина.

З боку Європейського Союзу на переговорах представлений єврокомісар із розширення Олівер Варгеї та міністерка закордонних справ Бельгії Хаджа Лябіб. Зараз Бельгія головує в Раді Європейського Союзу. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн уже привітала громадян України та Молдови зі стартом цього процесу.

“ЄС завжди був чимось більшим, ніж просто політичним та економічним союзом. Це свідчення нашого колективного прагнення миру, безпеки, демократії та процвітання. Народи України та Молдови продемонстрували свою непохитну прихильність і рішучість стати частиною цього проєкту. Навіть під час війни і нестабільності вони почали великі реформи”, — заявила вона.

Міністр у справах Європи в уряді Німеччини Ганна Люрман зазначила, що і Молдова, і Україна домоглися величезного прогресу в галузі верховенства закону, боротьби з корупцією та свободи преси.

“Точний час приєднання залежить від темпів реформ у країнах кандидатах. Але тепер ми маємо бути готові протягом наступних п’яти років зробити це можливим”, — зазначила вона.

Люрман наголосила, що і Європейському Союзу треба підготуватися до прийняття України, бо не всі процеси налаштовані ідеально і в ЄС.

Вступ України до ЄС за певних умов готова підтримати навіть Угорщина, відома своєю доволі скептичною позицією щодо цього питання, передає спеціальний кореспондент телеканалу FREEДОМ у Європі Віталій Сизов.

“У нас є список з 11 пунктів, у якому зазначено нерозв’язані питання, як ми бачимо ситуацію угорської меншини в Україні. Ми очікуємо, що українська влада конструктивно вирішить ці питання у співпраці з представниками меншин”, — прокоментував позицію міністр Угорщини у справах Європейського Союзу Янош Бока.

Представники ЄС акцентували, що переговори про вступ будуть суворими і вимогливими.

“Україні буде необхідно повністю прийняти і продовжувати здійснювати реформи в галузі верховенства права та основних свобод, зміцнювати демократичні інститути і державне управління реформи, а також економічні критерії”, — сказала міністерка закордонних справ Бельгії Хаджа Лябіб.

Водночас Лябіб висловила очікування, що Україна, майбутня держава-член ЄС, дотримуватиметься цінностей ЄС, “а саме поважатиме людську гідність, свободи, демократію, рівність, верховенство права, закон і повагу до прав людини, включно з правами особистості на приналежність до меншин”.

Лябіб зазначила, що ЄС залишається відданим разом із партнерами робити внесок у безпекові зобов’язання з Україною. ЄС продовжить підтримувати право українського народу самому обирати свою долю, акцентувала вона.

Міністерка нагадала, що від самого початку агресивної війни Росії проти України ЄС надав близько 100 млрд євро допомоги, Ukraine Facility вже надав 6 млрд євро і виділить Україні на період 2024-2027 року до 50 млрд євро для підтримки відновлення та модернізації країни відповідно до вимог України.

Лябіб констатувала, що процес розширення є “геостратегічною інвестицією в мир, безпеку, стабільність і процвітання”.

“Це драйвер поліпшення економічних і соціальних умов для наших громадян, скорочення нерівності між країнами, який має сприяти розвитку цінностей, на яких заснований Союз. Зазираючи вперед у перспективу подальшого розширення Союзу, як майбутні держави-члени, так і ЄС мають бути готові до моменту приєднання”, — сказала міністерка.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що після початку переговорів про членство буде багато роботи, але Україна продемонструвала, що може рухатися швидко.

“Ми зробимо все, що можемо, щоб цього досягти. Ми розуміємо, що попереду дуже багато роботи на шляху до вступу, ми готові до цього. Ми продемонстрували, що ми можемо рухатися швидко і досягати неможливого”, — сказав Шмигаль журналістам.

Прем’єр зазначив, що Україна представить свої пропозиції до переговорів, і впевнений, що вони будуть позитивно сприйняті партнерами.

Шмигаль вважає, що допомогти Україні виграти війну і подолати виклики відновлення буде найбільшим досягненням Європи за десятиліття.

Підготовка до членства приведе до змін в основних частинах суспільства, економіки України, вважає Європейський комісар з питань добросусідства та розширення Олівер Варгей.

“Перетворювальна сила розширення формуватиметься фактично під час переговорного процесу, а не в день самого приєднання. Я розраховую на те, що ви забезпечите інклюзивний підхід протягом усього процесу, працюючи із зацікавленими сторонами, парламентською опозицією, місцевою владою, а також громадянським суспільством, зокрема з представниками національних меншин”, — сказав він, виступаючи від імені Європейської комісії.

Що далі?

Точні терміни, коли Україну все-таки приймуть до Європейського Союзу, невідомі. Після офіційного початку переговорів Україна та Європейська комісія продовжать скринінг українського законодавства — воно має відповідати вимогам європейського права. За підсумками проведення скринінгу Європейська Комісія надасть звіт про стан відповідності законодавства України праву ЄС за кожним переговорним розділом.

Віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина припускає, що Україна може завершити всі процедури для вступу до Європейського Союзу раніше за 2030 рік.

“Це дійсно історичний момент для нашої країни… Уже погоджено, що Україна буде членом Євросоюзу, ми зможемо все завершити раніше 2030 року. Ми впевнені, що Україна може досягти цього швидше”, — сказала Стефанишина журналістам.

Скринінг триватиме принаймні до кінця року, після чого можна буде відкрити наступні етапи переговорів, щоб у 2025 році ухвалювати перші рішення.

Переговорна рамка, яку ухвалять сьогодні, містить шість кластерів і 35 розділів у кожному для того, щоб гармонізувати максимально українське законодавство і законодавство Європейського Союзу після того, як це буде виконано. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що після виконання цих умов Україна буде буквально за три кроки від вступу до ЄС.

“Головне, щоб усі розуміли: після завершення переговорів до вступу — до того дня, коли Україна стане повноправним членом ЄС, — залишиться три кроки. Тобто ми буквально за три кроки після переговорів від членства в Європейському Союзі”, — заявив Кулеба.

Цими трьома кроками, за словами міністра, є:

  • висновок Єврокомісії про успішне завершення переговорів і досягнення Україною відповідності критеріям вступу до ЄС;
  • рішення про підписання Угоди про вступ України до ЄС;
  • ратифікація угоди парламентами держав-членів ЄС і отримання Україною повноправного членства.

Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов заявив, що в українському уряді вже розроблено низку рішень, які запустять розгалужену внутрішню інфраструктуру для забезпечення ефективного переговорного процесу щодо вступу до Європейського Союзу. Він зазначив, що за останні 2 роки сотні українських державних службовців пройшли навчання, яке допоможе ефективно проводити переговори.

Коментарі експертів

Для остаточного вступу необхідний буде висновок Єврокомісії про успішне завершення переговорів. Експертами, політиками та чиновниками було чимало сказано про те, що попереду в України багато роботи. Про проміжні результати України на цьому шляху журналісти телеканалу FREEДOM поспілкувалися з політологом, експертом-міжнародником Максимом Несвітайловим і політологом Володимиром Фесенком.

ВОЛОДИМИР ФЕСЕНКО: Мужність українців суттєво прискорила процес євроінтеграції

— Якщо раніше Україну сприймали як країну, яка хоче до Європейського Союзу, але яку вважали неуспішною країною, з купою проблем, зокрема корупційних, то війна змінила ставлення до України.

У Європі побачили мужність, гордість, волелюбність українського народу, його здатність захищати себе, а також спроможність і української влади, і українського народу досить швидко й ефективно вирішувати питання, пов’язані з європейською інтеграцією. Це кардинально змінило ставлення до України. І це дійсно різко прискорило процес європейської інтеграції України.

У нас є феномен завищених очікувань від вступу до ЄС. Насправді дуже часто в Європі звучить така дата як 2033 рік — можлива дата виходу на вступ до Європейського Союзу і України, і Молдови. Хтось вважає, що це занадто довго. Але насправді це дуже оптимістичний сценарій, бо для порівняння — наші сусіди-поляки, країни Балтії та інші країни Східної та Центральної Європи від моменту початку переговорів про вступ і до вступу минули близько 10 років.

Україна ж просувається набагато швидше. Але фінальний етап, який зараз починається, буде дуже непростий.

Тому я вважаю, що 2033 рік — це реалістичний сценарій. Але навіть для того, щоб змогли до 2030 року вийти на вже фінальний етап входження до Європейського Союзу, нам треба буде зробити дуже великий обсяг роботи. І, звичайно, ще одна умова — це завершення війни. Причому таке завершення війни, яке задовольнить і Україну, і Європейський Союз.

МАКСИМ НЕСВІТАЙЛОВ: Зараз Україна переходить до найтривалішого і найнасиченішого етапу

— Це початок абсолютно нового, важливого етапу. Ми зараз перебуваємо на третьому етапі із семи. Наступний етап — проведення переговорів, реалізація реформ і всіх 35 пунктів, робота над кожним напрямком. Тобто зараз починається найсерйозніший, найтриваліший етап, після якого вже все буде йти за чітким планом: оцінка досягнень, підписання договору, ратифікація всіма країнами-учасницями Європейського Союзу.

З огляду на те, якими ударними темпами ми дійшли до цього етапу, ми можемо розраховувати на більш швидкі кроки для вступу до Європейського Союзу. Хтось говорить про те, що до 2030 року — це дуже тривалий період. Хтось каже, що, навпаки, це оптимістична така мета. Але ми зараз працюємо над впровадженням тих чи інших реформ під час повномасштабної війни. Якщо найближчими роками війна прийде до логічного завершення, то Україна зможе просуватися набагато швидше.

У принципі, 4-6 років — це досить реальна історія. Ми зараз користуємося вікном можливостей. І якщо ми цю можливість не упустимо, будемо тільки розвивати наш успіх, то, я думаю, ми можемо і до 2030 року стати повноправним членом Європейського Союзу. Але на цьому етапі все залежить лише від нас.

Читайте також: “Ми реалізували цю мрію”: Зеленський звернувся до українців з нагоди початку перемовин про вступ України до ЄС

Прямий ефір