Експорт СПГ із Росії до Європи за час повномасштабної війни зріс: важливість 14-го пакета санкцій оцінив експерт

СПГ-резервуари на о. Ямал (РФ). Фото: Novatek

Тема скрапленого природного газу (СПГ) — основне досягнення 14-го санкційного пакета ЄС проти Росії. Робота над цим питанням і переговори йшли дуже довго, майже зі старту повномасштабної агресії РФ проти України. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав комунікаційний менеджер руху Razom We Stand Максим Гардус.

Він зауважив, що коли тільки почалися запроваджуватися поодинокі санкції проти Росії, але ще не було повних пакетів, Україна виступала за повне ембарго на продукцію всіх вуглеводнів із РФ.

“Тобто газ, нафта, газ як трубопровідний, так і скраплений, вугілля, оскільки це половина доходів російського бюджету від експорту саме вуглеводнів, і третина цього бюджету йде на фінансування війни. На жаль, ми бачимо, що санкції запроваджуються досить неспішно, занадто повільно. І те, що нарешті добралися до СПГ, — це дуже добре, оскільки якщо імпорт нафти в Європу суттєво впав, трубопровідного газу впав — практично нульовий показник, то експорт СПГ з Росії в Європу за час повномасштабної війни зріс. І це дуже погано, оскільки Європа однією рукою допомагає Україні, а іншою рукою допомагає Росії знищувати те, що за європейські гроші в Україні будується, що не дуже логічно”, — звернув увагу Гардус.

За його словами, дуже добре, що до нового санкційного пакета також увійшли нові проєкти зі скраплення газу на Північному льодовитому океані — у Мурманську та Ямалі.

“Ці проєкти абсолютно неможливі без європейських інвестицій, у росіян немає достатніх технологій. Без європейських технологій з будівництва льодових танкерів для перевезення газу цей проєкт просто не буде працювати. Але, на жаль, поки що не йдеться про повну заборону імпорту в ЄС російського газу. Мова поки що лише про заборону перевантаження в Європі газу, який йде в треті країни. Якщо розглядати це як перший крок, то це дуже добре. Сподіваюся, що в наступних пакетах усе таки дійдуть до повного обігу російського газу в ЄС”, — сказав експерт.

Читайте також: 14-й пакет санкцій ЄС вдарить по поставках російського газу — деталі (ВІДЕО)

Нагадаємо, Європейський Союз ухвалив 14-й пакет санкцій проти Російської Федерації. Нові обмеження не тільки індивідуальні, а й загальноекономічні. Вони вперше торкнуться російського скрапленого природного газу — Євросоюз заборонить перевантаження газу агресора на своїй території.

Прямий ефір