ЄС допомагає Україні повернути культурні цінності, вкрадені Росією — деталі від Кравчук

Євгенія Кравчук у ПАРЄ. Фото: Facebook/Yevheniya Kravchuk

Росіяни вивозять з тимчасово окупованих територій України архіви, культурні цінності, приватні колекції, роблять розкопки. Таким чином РФ вчиняє ще один вид воєнного злочину. Російські ракети не випадково летять у музеї. Усе це — частина геноциду, політики щодо України та українського народу з боку Росії. Про це сьогодні, 25 червня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповіла голова комітету з питань науки, культури, освіти та медіа ПАРЄ (Парламентської асамблеї Ради Європи) Євгенія Кравчук.

“За 10 років війни Росія вивезла з території України сотні тисяч різних культурних цінностей. При цьому йдеться не тільки про музейні експонати, а й приватні колекції. Тобто росіяни крадуть усе, що знаходять і що являє собою хоч якусь цінність. І це, звичайно ж, ще один воєнний злочин з боку РФ щодо України”, — зазначила Кравчук.

Вона розповіла, що завтра, 26 червня, у Страсбурзі, на засіданні ПАРЄ відбуватиметься голосування за резолюцію “Стирання культурної ідентичності”.

“Там я доводжу що все, що роблять росіяни: вивозять архіви, вивозять культурні цінності, кажуть “це наше, імперія тут була завжди, і це частина нашої спадщини”, роблять розкопки в Криму і все знайдене вивозять на територію РФ, змінюють навчальні плани у школах, викидають українські книжки, забороняють українську мову в школах тощо, — це весь комплекс заходів, який якраз свідчить, що це інструмент війни. Це не випадково ракети летять у музеї, не випадково вони це крадуть. Це частина геноцидної політики стосовно України та українського народу”, — акцентувала членкиня ПАРЄ.

Вона також розповіла механізм, за яким визначатиметься, що культурна цінність була незаконно вивезена з території України.

“Якщо це офіційний аукціон, то, звичайно ж, кожен об’єкт має свій паспорт, у якому прописано походження культурного об’єкта, де його знайшли, скільки цьому культурному об’єкту років, хто автор тощо. Тому відстежити такі об’єкти на аукціонах, зокрема і з приватних колекцій, можливо. Більш проблемна ситуація в сегменті чорного ринку, який також існує в Європі. У принципі, пошук і повернення культурної спадщини назад, в Україну, досить складний і це тривалий процес. Варто згадати, що Україні лише нещодавно вдалося повернути культурні цінності, які були вивезені ще в період Другої світової війни”, — пояснила Кравчук.

За її словами, дуже важливо, щоб тема повернення вкрадених Росією українських цінностей завжди була на порядку денному в ЄС.

“Дуже важливо, щоб узагалі ця тема, а також санкції, і переслідування за незаконні дії з культурними об’єктами України завжди були на порядку денному. Зрозуміло, що процес повернення культурних цінностей в Україну буде дуже складним і довгим. Але все ж таки, якщо культурний об’єкт потрапляє в систему Європейського Союзу, його можна буде відстежити. А це дає надію”, — резюмувала Євгенія Кравчук.

Читайте також: Три резолюції, пов’язані з Україною, розглянуть на сесії ПАРЄ — деталі від Кравчук

Прямий ефір