Україна задоволена рішенням ЄСПЛ у “кримській справі” — першим в цілій низці позовів проти РФ: коментар Малюськи

Денис Малюська. Фото: uatv

Україна задоволена рішення Великої палати Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі “Україна проти Росії (щодо Криму)”, яке було оголошено сьогодні, 25 червня. Рішення дуже велике за обсягом. Його оголошення замість 15 хвилин, як очікувала українська команда, зайняло пів години, бо цитувався величезний перелік статей Європейської конвенції, які були порушені Російською Федерацією. Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу FREEДОМ сказав міністр юстиції України Денис Малюська.

“Безумовно, це успіх… Перше рішення по суті винесене Європейським судом з прав людини серед цілої низки наших справ проти Російської Федерації. Ми, безумовно, щасливі”, — зазначив він.

Коментуючи зміст рішення, Малюська зауважив, що був вражений переліком всього, що констатовано Європейським судом.

“Це і зникнення людей, і практика поганого поводження з солдатами, кримськими татарами, журналістами та етнічними українцями. Це ув’язнення вказаних категорій осіб, це рейди та обшуки приватних домівок, залякування релігійних лідерів та обшуки приміщень, які використовуються з релігійною метою. Це утиски неросійських медіа. Насамперед йдеться про українські та кримськотатарські медіа. Це залякування, тиск на журналістів, це заборона на публічні зібрання та так само затримання організаторів таких публічних зібрань. Важливо з погляду грошей: експропріація, відбирання приватного майна та майна юридичних осіб без компенсації. Теж дуже важлива констатація порушень. Це так само порушення, пов’язані з забороною української мови в школах… Констатовано порушення права на свободу пересування, зокрема встановлення квазікордону між Кримом та Україною. Це таргетування кримських татар у відносинах з державою”, — перелічив Малюська.

Він наголосив: дуже важливим є те, що визнання цих порушень прав людини базується на визнанні ЄСПЛ того факту, що російське право не підлягає застосуванню на території Криму.

“ЄСПЛ не визнає російські права на територію Криму”, — зауважив міністр юстиції.

За словами Малюськи, дуже велика частина рішення присвячена політичним в’язням. Йдеться як про неналежне ставлення, так й про власне затримання та обвинувачення.

“Тримання у в’язницях політичних в’язнів, неналежні умови в Сімферопольському СІЗО, так само обмеження на свободу висловлювання і так само незаконні дії стосовно активістів, журналістів та кримських татар. Це лише коротко”, — сказав він.

Міністр зауважив, що в української команди є тиждень на детальне вивчення рішення.

“А далі працювати безпосередньо над збором інформації по тих, хто конкретно постраждав, з обліком сум компенсацій, які, на нашу думку, підлягають стягненню з Російської Федерації… Тобто попереду ще величезний обсяг роботи. Але [сьогодні] історичний день — перше рішення по суті у міждержавні справи “Україна проти Росії”, – наголосив Денис Малюська.

Він додав, що в “кримській справі” досліджувалися обставини з лютого 2014 по вересень 2022 року, коли Росія припинила членство в Європейській конвенції.

Читайте також: ЄСПЛ ухвалив остаточне рішення за позовом України проти РФ у “кримській справі” — деталі

Раніше повідомлялося, що справа “Україна проти Росії (щодо Криму)” сформована із двох позовів — від 13 березня 2014 року і 26 серпня 2015 року — та стосується подій у Криму та на сході України. 11 червня 2018 року ці два позови були об’єднані у нову справу “Україна проти Росії (щодо Криму)”.

У грудні 2023-го Україна надала Європейському суду з прав людини докази існування в тимчасово окупованому Криму системної адміністративної практики порушення прав людини з боку Росії.

На попередніх етапах у суді було доведено, що датою, коли Російська Федерація встановила контроль над Кримським півостровом, є 27 лютого 2014 року, і з цього часу за порушення, які мають місце там, несе відповідальність Російська Федерація.

Прямий ефір