Завантаження українського ВПК — пріоритет №1, — Несходовський щодо використання доходів від заморожених активів РФ

Ілюстративне фото: minfin.com.ua

Питання про виділення Україні кредиту в 50 млрд дол. під заставу заморожених активів РФ можна вважати вирішеним, кроки для його реалізації також зроблено. Це найкращий варіант, ніж надавати Україні відсотки “по чайній ложці”. 50 млрд дол. — серйозна сума, яку можна порівняти з річним довоєнним бюджетом України. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав економічний експерт Ілля Несходовський.

За його оцінкою, ці кошти надійдуть в Україну до кінця року, а отже, річні потреби країни будуть закриті.

“Щодо використання цих коштів, звичайно ж, перший напрямок — завантажити наші підприємства. Саме нашим підприємствам наразі не вистачає державних замовлень через недостатність фінансування. Це має бути пріоритет №1. Другий пріоритет — покупка того, чого зараз не вистачає на фронті. Звичайно ж, спочатку в наших союзників, потім — у тих країн, які мають таку зброю. І далі розглядатиме і питання фінансування нашого бюджету, і всіх інших видатків, які передбачені бюджетом”, — коментує гість ефіру.

Несходовський наголосив: завантаження ВПК далі стимулюватиме українську економіку.

“З кожного долара, який ми спрямовуємо на наші оборонні підприємства, до 40% повертаються назад до бюджету у вигляді різних податків… Тому я вважаю, що це має бути пріоритет №1 — фінансування оборонно-промислового комплексу. Потенціал є”, — упевнений економічний експерт.

Щодо надання Україні всіх заморожених активів РФ, сума яких становить близько 300 млрд дол., то, на думку Несходовського, ці кошти знадобляться Україні після війни. Він наголосив: перемога без можливості відновлення України буде пірровою.

“Нам дуже потрібні будуть гроші для того, щоб відновити ті міста, підприємства, які зруйновані, щоб відновити інфраструктуру, щоб людям збудувати ті будинки, які постраждали чи повністю зруйновані. Це дуже важливий момент. Тому ці 300 млрд потім нам ще допоможуть відновлювати нашу країну, і будуть одним із тих внесків, які має зробити Росія як виплату репарації”, — заявив Ілля Несходовський.

Читайте також: Перший транш від заморожених коштів РФ: скільки отримає Україна та на що претендує (ВІДЕО)

Нагадаємо, у понеділок, 24 червня, перед зустріччю міністрів закордонних справ країн-членів ЄС у Люксембурзі верховний представник ЄС з міжнародних справ та безпекової політики Жозеп Боррель повідомив, що доходи від заморожених у Європейському Союзі російських активів почнуть надходити в Україну вже наступного тижня.

Прямий ефір