ЄСПЛ ухвалив остаточне рішення за позовом України проти РФ у “кримській справі” — деталі

Європейський суд із прав людини зачитує рішення. Фото: uatv.ua

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) сьогодні, 25 червня, оголосив рішення Великої палати суду у справі “Україна проти Росії (щодо Криму)”, яку було прийнято до розгляду ще 2020 року, передає кореспондент FREEДОМ у Страсбурзі (Франція).

Суд визнав систематичні порушення Росією прав людини на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та в місті Севастополь у період із 2014 року. Йдеться про порушення низки статей Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а саме: право на життя; заборона катування; право на свободу та особисту недоторканість; право на справедливий суд; право на повагу до приватного і сімейного життя; свобода думки, совісті і релігії; свобода вираження поглядів; свобода зібрань та об’єднання; заборона дискримінації та інших.

Маргарита Сокоренко и Денис Малюска. Фото: uatv.ua

Засідання у справі “Україна проти Росії” у Страсбурзі відбувалося без представників Росії. В березні 2022 року комітет міністрів Ради Європи, материнської організації ЄСПЛ, ухвалив рішення про припинення членства РФ.

У грудні 2023-го Україна надала Європейському суду з прав людини докази існування в тимчасово окупованому Криму системної адміністративної практики порушення прав людини з боку Росії.

На попередніх етапах у суді було доведено, що датою, коли Російська Федерація встановила контроль над Кримським півостровом, є 27 лютого 2014 року, і з цього часу за порушення, які мають місце там, несе відповідальність Російська Федерація.

Читайте також: Росія хоче знищити українців та підірвати світовий порядок, — Мудра на слуханнях ЄСПЛ

Раніше повідомлялося, що справа “Україна проти Росії (щодо Криму)” сформована із двох позовів — від 13 березня 2014 року і 26 серпня 2015 року — та стосується подій у Криму та на сході України. 11 червня 2018 року ці два позови були об’єднані у нову справу “Україна проти Росії (щодо Криму)”.

Прямий ефір