В Україні є феномен завищених очікувань вступу до ЄС: Фесенко назвав реальні терміни

Прапори ЄС та України. Фото: gettyimages.com

За останні два роки процес офіційних переговорів про вступ України до Євросоюзу став набагато динамічнішим. Але найголовніше — це зміна ставлення керівництва ЄС і провідних країн до України. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог Володимир Фесенко.

“Уже завтра, 25 червня, стартують офіційні переговори про вступ України до Євросоюзу. І хочеться вірити, що цей процес буде досить динамічним. Хоча треба бути реалістами, він уже став динамічним. Потрібно нагадати те, що відбувалося за останні два роки: отримання статусу кандидата в члени ЄС, виконання Україною тих зобов’язань, тих умов, які нам висунув Європейський Союз”, — зазначив політолог.

За його словами, найголовніше — це зміна ставлення керівництва Європейського Союзу та провідних європейських країн до України.

“Якщо раніше Україну сприймали як країну, яка хоче до Європейського Союзу, але яку вважали неуспішною країною, з купою проблем, зокрема корупційних, то війна змінила ставлення до України. У Європі побачили мужність, гордість, волелюбність українського народу, його здатність захищати себе, а також спроможність і української влади, і українського народу досить швидко й ефективно вирішувати питання, пов’язані з європейською інтеграцією. Це кардинально змінило ставлення до України. І це дійсно різко прискорило процес європейської інтеграції України”, — констатував експерт.

Водночас Фесенко не радить чекати дуже швидкого вступу України до Європейського Союзу.

“У нас є феномен завищених очікувань вступу до ЄС. Насправді дуже часто в Європі звучить така дата як 2033 рік — можлива дата виходу на вступ до Європейського Союзу й України, і Молдови. Хтось вважає, що це занадто довго. Але насправді це дуже оптимістичний сценарій, тому що для порівняння — наші сусіди поляки, країни Балтії та інші країни Східної та Центральної Європи від моменту початку переговорів про вступ і до вступу пройшли близько 10 років. Україна ж просувається набагато швидше. Але ось цей фінальний етап, який зараз починається, буде дуже непростий”, — попередив політолог.

Він зазначив, що в процесі підготовки до вступу в ЄС Україні потрібно буде подолати протиріччя, конфлікти економічних інтересів на європейських ринках. Крім того, потрібно буде виконати досить великий обсяг роботи зі зміни свого законодавства, з проведення структурних реформ у різних сферах.

“Тому я вважаю, що 2033 рік — це реалістичний сценарій. Але навіть для того, щоб змогли до 2030 року вийти на вже фінальний етап входження до Європейського Союзу, нам треба буде зробити дуже великий обсяг роботи. І, звичайно, ще одна умова — це завершення війни. Причому таке завершення війни, яке задовольнить і Україну, і Європейський Союз”, — резюмував Володимир Фесенко.

Читайте також: Процес вступу України до ЄС відбувається швидше, ніж в інших країнах — деталі від Кравчук

Прямий ефір