Росія та Білорусь використовують мігрантів як інструмент у гібридній війні проти Польщі, — Фесенко

Прапор Польщі. Фото: gettyimages.com

Нині Росія та Білорусь активно використовують незаконне проникнення мігрантів на територію європейських країн як інструмент гібридної війни. Так в ефірі телеканалу FREEДOM прокоментував заяву міністра закордонних справ Польщі про закриття країною кордону з Білоруссю політолог Володимир Фесенко.

“Нині Білорусь спільно з Росією активно використовує інструментарій міграційної кризи незаконне проникнення мігрантів на територію європейських країн як інструмент гібридної війни. До речі, це проявилося саме проти Польщі ще до повномасштабного російського вторгнення в Україну. Це був перший дзвіночок для поляків. Я думаю, тоді й режим Лукашенка, й режим Путіна тренувалися. Але це — один з інструментаріїв гібридної війни”, — розповів політолог.

За його словами, зі схожими проблемами зіткнулися практично всі європейські країни, які хоч якось межують із Російською Федерацією та Білоруссю.

“Свого часу організувати схожу міграційну кризу намагалися на кордоні з Литвою. Крім того, цей інструментарій гібридної війни було застосовано проти Фінляндії. Тому вона й закрила свій кордон із РФ. Норвегія теж закриває невеликий шматочок кордону з Росією на півночі. На цей час це майже єдиний спосіб самозахисту”, — зазначив гість ефіру.

Він також акцентував, що Польщі потрібно бути більш рішучою у своїх діях.

“Якщо нинішній польський уряд налаштований рішуче, то треба справді йти на цей захід і повністю закривати кордон із Білоруссю, навіть для торгівлі. Так, можливо, це вдарить по інтересах деяких польських компаній, чи деяких європейських компаній. Але якщо Польща дійсно хоче боротися за власну безпеку, якщо захоче убезпечити себе від гібридних військових інструментів Росії, то тоді кордон потрібно закривати повністю, а не частково”, — резюмував Володимир Фесенко.

Читайте також: Польща розглядає варіант повного закриття свого кордону з Білоруссю, — Сікорський

Прямий ефір