Росія не б’є “Калібрами” з Азовського моря: дані дорозвідки озвучив Плетенчук

Ілюстративне фото: armyinform.com.ua

Хоча країна-агресор продовжує тримати в акваторії Азовського моря носії ракет “Калібр”, останній удар такими ракетами по Україні, як і раніше, було здійснено з Чорного моря. Про це сьогодні, 24 червня, повідомив в ефірі телеканалу FREEДОМ речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

“За уточненою інформацією, запуск “Калібрів” стався не з Азовського моря. Після проведення дорозвідки стало зрозуміло, що використовувався підводний човен, який перебуває у Чорному морі. Зараз він перебуває там же, розряджений. Це проєкт “Варшав’янка”. Має чотири ракети на борту, й зараз він перебуває в морі без ракет. У нас відстрілявся саме він”, — коментує гість ефіру.

Ракетоносіїв в Азовському морі поменшало на дві одиниці. Зокрема, один корабель покинув Азов і перейшов до пункту базування “Новоросійськ”. Загальний залп ракетоносіїв, що залишаються в Азовському морі — 16 “Калібрів”. Як зазначає Плетенчук, в оцінці завжди виходять із того, що кораблі заряджені. Водночас він зазначив, що в Азові ворог, швидше за все, перебуває з навчальними цілями.

“Вони Азов не зважуються використати для цих атак. Напевно, теж розуміють чудово, що вони там розташовані ближче, ніж у Новоросійську, до лінії бойового зіткнення, і роблять відповідні висновки. Тому загалом ситуація залишається без змін. У Чорному морі вони присутні завдяки саме підводним кораблям. В Азові залишається досить велике угруповання кораблів. І все-таки вони там, найімовірніше, здійснюють саме навчальний процес”, — вважає речник ВМС.

Він нагадав, що під час повномасштабного вторгнення перших втрат російський флот зазнав саме в Азовському морі.

“Перший корабель було затоплено, до речі, сухопутними військами, й знищили його у порту “Бердянськ”. Тоді ж отримали пошкодження ще два великі десантні кораблі, навіть командир одного з цих кораблів загинув безпосередньо після цього удару”, — нагадав Дмитро Плетенчук.

Нагадаємо, російські окупанти в ніч проти 23 червня провели чергову повітряну атаку по території України. Для ударів застосували крилаті ракети типу “Калібр”. Дві з них збили українські захисники. Загалом росіяни застосували три “Калібри”. Спочатку повідомлялося, що запускали їх з акваторії Азовського моря.

Прямий ефір