До повного знищення російського ринку СПГ залишився один крок: економіст оцінив 14 пакет санкцій ЄС

СПГ-резервуари на о. Ямал (РФ). Фото: Novatek

Посли Європейського Союзу погодили 14 пакет санкцій щодо Росії у відповідь на її агресію проти України. У ньому вперше вводяться санкції проти російського скрапленого природного газу (СПГ). Ці санкції не просто негативно вплинуть на російську економіку в цілому. Вони повністю обвалять російський ринок СПГ. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів економічний оглядач В’ячеслав Ширяєв.

За його словами, проблема з СПГ сьогодні для Російської Федерації не вирішувана.

“У РФ є і власне обладнання, і власні технологїї з виробництва скрапленого природного газу, але водночас у неї немає танкерів, які могли б цей скраплений газ морським шляхом вивозити на експорт. До речі, ситуація може ще більше ускладнитися, оскільки нині Європейський Союз активно підштовхує Данію до блокування морського проходу для тіньових російських суден. Данія може зробити це ще й з екологічних міркувань, закривши для російських суден прохід із Пітера або з Калінінграда в Атлантику. Це може повністю добити ринок російського СПГ, та й істотно вдарить по всьому сектору економіки Російської Федерації”, — розповів Ширяєв.

Він зазначив: якщо Данія все-таки зважиться перекрити морський прохід російським суднам, у неї ще залишається варіант використовувати Північний морський шлях, який повністю контролюється РФ.

“Водночас цей шлях не зовсім придатний для використання РФ. По-перше, Росія не має в наявності відповідного класу суден для переправлення СПГ. По-друге, у РФ точаться активні дискусії щодо багатомільярдного проєкту “Новатек” зі скраплення газу та його перенесення до Мурманська. Однак у Мурманську немає газової труби. Тобто, щоб стиснути газ, його ще треба якось доставити до Мурманська. Відповідно, нині доправити його і заробляти на СПГ у Росії немає жодного шансу”, — констатував економічний експерт.

За його словами, формально Данія може перекрити російському флоту морський шлях з екологічних причин.

“Бо насправді танкери, які використовує РФ, дуже старі. Їхня експлуатація загрожує розливом нафти й аваріями. Відповідно, все це знижує рівень безпеки мореплавства і становить значну загрозу для екології Балтійського регіону. Звісно, це може бути формальним приводом. Але водночас Європейський Союз категорично проти використання російського тіньового флоту. Тому цілком імовірно, що вже найближчим часом заходи в боротьбі з тіньовим російським флотом буде вжито”, — резюмував В’ячеслав Ширяєв.

Читайте також: Проблеми для нафтогазового сектора Росії наростатимуть: 14 пакет санкцій ЄС проаналізував Устенко

Прямий ефір