Вивів з “нуля” тяжкопораненого: історія бійця Нацгвардії з позивним “Шум” (ВІДЕО)

Солдат Нацгрвардії України Олег з позивним "Шум". Скріншот відео: uatv.ua tv

Національна гвардія України (НГУ) у складі Сил оборони продовжує знищувати російських окупантів, беручи активну участь в оборонних операціях на всіх напрямках фронту. Один із них — Донецький, де українські військовослужбовці стоять на оборонних рубежах села Кліщіївка. Саме там боєць із позивним “Шум” під час виходу на позиції дістав важке поранення. Водночас самостійно дістався до евакуаційного пункту, подолавши пішки 10 кілометрів, повідомив FREEДOM.

32-річний боєць Національної гвардії України з позивним “Шум” народився і виріс у Куп’янському районі. У нього велика родина: мама, дві сестри та брат. У перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну він із братом перебував у Харкові й не встиг до рідних. Вони опинилися у російській окупації. Після звільнення його рідного населеного пункту, переконавшись, що з близькими все добре, вирішив вступити до лав НГУ.

“Завжди страшно зробити перший крок, потім усвідомлюєш, приймаєш рішення, і далі вже не страшно. Я вважаю, що це правильне рішення, для мене правильне. У кожного своя мотивація, для мене це було — так треба і все! Я себе не поважав би, якби так не зробив”, — розповів солдат Національної гвардії України Олег, позивний “Шум”.

З лютого по квітень цього року 5-та Слобожанська бригада несла службу на передовій у районі Кліщіївки Донецької області. Коли одна з груп мала зайти на нульові позиції, їх почав атакувати противник. Працювали міномети та ФПВ-дрони-камікадзе. Того дня “Шум” чергував на точці евакуації. Серед тих, хто надходив пораненим, був один військовий у важкому стані. Попри вогонь противника, “Шум” зміг вивести його з червоної зони.

“Я заступив на евакуаційний пункт, це був другий вихід, і тоді побратима довелося під мінометним обстрілом евакуювати, це хлопець із 80-ї бригади. Хлопці тоді знайшли тачку, підігнали й спочатку на тачці, поки колесо не пробили, тягли його”, — розповів Олег.

Тоді критична ситуація не дозволила познайомитися з побратимом, “Шум” довідався лише його позивний — “Бізон”, і що той вижив. Подяку за порятунок бійця — пізніше, в день 10 річниці створення Національної гвардії України — висловив президент України Володимир Зеленський.

“Особисто привітав нацгвардійців, вручив нагороди воїнам. Уся наша держава має цінувати те, що Національна гвардія України є справді незамінним елементом Сил оборони та безпеки нашої держави. Я хочу також відзначити конкретні підрозділи та конкретних воїнів, які заслуговують на персональну подяку за ефективні дії на фронті в цей час: 5-та окрема Слобожанська бригада — старший солдат Олег Шумов”, — показав “Шум” фрагмент привітання президентом Зеленським воїнів Нацгвардії.

Наприкінці березня Олег Шумов отримав важке поранення. Осколок 120 міни влучив у його шолом. Від травми голови військовослужбовець спочатку знепритомнів. А пізніше, прийшовши до тями, разом із пораненим побратимом пішки подолали 10 кілометрів до точки евакуації. Це не завадило бійцю після лікування та реабілітації повернутися на службу. Зараз він на ротації у Харкові. Каже, тепер мріє опанувати навички тактичної медицини, щоб вміти надавати першу невідкладну допомогу.

Читайте також: На Донеччині український воїн сам взяв у полон чотирьох російських окупантів

Прямий ефір