Захід не може або не хоче залучити важелі, аби припинити постачання озброєнь до Росії з Ірану та КНДР, — Лісний

Кім Чен Ин і Володимир Путін. Фото: ap.org

Попри труднощі та вплив санкцій, ресурси для війни проти України у Путіна є. Не від хорошого життя їдуть до КНДР, щоб отримати умовно якісні снаряди. Однак мільйони боєприпасів росіянам нададуть. А Захід тим часом не хоче або не може вплинути на подібне постачання для РФ, яке здійснює Іран та Північна Корея. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив президент Аналітичного центру “Політика” Олег Лісний.

“На відміну від Заходу, який думав, що торгувати краще, ніж воювати, Путін завжди думав про те, як би хапнути більше територій і повернути міць і силу Радянського Союзу. Тому я думаю, що запас міцності у РФ є. На відміну від демократичних держав, такі дуже швидко переходять на військові рейки. Це ми й бачимо зараз. І їм наплювати, що думатимуть прості громадяни, бо в людей трошки чогось є в холодильнику і дуже добре “б’є по голові” кожен день Скабєєва і Ко. Тому тут я не оптиміст”, — сказав політолог.

Водночас він акцентував, що останні санкції Заходу боляче вдарили по російській економіці.

“Я бачу, що дуже боляче було РФ і буде у зв’язку з останніми санкціями, які було запроваджено щодо долара та євро. Один із моїх колег, економіст, сказав, що це маленька фінансова “Хіросіма” для них. Подивимося, як це позначиться на їхній економіці надалі”, — зазначив Лісний.

Він нагадав, що КНДР пообіцяла надати Росії близько 5 млн снарядів.

“Не від хорошого життя їдуть за тридев’ять земель, щоб отримати умовно якісні снаряди. Але давайте будемо реалістами. Ми теж за тридев’ять земель їздимо, просимо, говоримо, запитуємо, щоб нам дали 1 млн, а там умовно дають їх 5 млн і обіцяють ще давати. І який би снаряд не був, якщо навіть один із трьох у них досягає мети, то це все одно мільйони. І це все одно летить по наших військових. Тому ці всі візити Путіна — погана тенденція. А Захід або не може, або не хоче якісь важелі потягнути на себе, щоб постачання озброєння з Ірану та Північної Кореї припинилися”, — акцентував політолог.

Він переконаний, що потрібно шукати варіанти, бо така тенденція загрожує не тільки Україні.

“Ресурс для війни в Путіна є. Він, звичайно, не безмежний, але він хоче розпалити інші конфлікти, щоб основні наші союзники відвернулися на інші об’єкти, а він зміг продовжити те, що вирішив. Тому що для нього Україна — це гірше, ніж болить. Це ідея-фікс, яка ним просто володіє. Він не може зупинитися, тому що це для нього — ірраціональне бажання, яке він хоче досягти за будь-яку ціну, будь-якою кількістю грошей, будь-якою кількістю людей. Але він хоче це отримати”, — резюмував Лісний.

Читайте також: Путіну потрібні не тільки друзі та озброєння, а й інші конфлікти — він розширює “вісь зла”, — політолог

Нагадаємо, договір про співпрацю між Росією та Північною Кореєю, підписаний під час візиту Путіна до Пхеньяну, на Заході сприйняли насторожено.

Читайте такожЗближення Росії та КНДР: як реагує Тихоокеанський регіон (ВІДЕО)

Прямий ефір