Путіну потрібні не тільки друзі та озброєння, а й інші конфлікти — він розширює “вісь зла”, — політолог

Кім Чен Ин і Володимир Путін. Фото: ap.org

Путін шукає будь-які ресурси, щоб досягти своєї мети у війні проти України. Турне російського диктатора до КНДР і В’єтнаму показало, що він намагається розширити “вісь зла”. І це не повинно залишитися без належної оцінки Заходу. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив президент Аналітичного центру “Політика” Олег Лісний.

Політолог зазначив, що загалом цей місяць був насичений подіями у світі та показовий.

“Деякі з них свідчать про те, що Захід трохи по-іншому почав дивитися на ситуацію, пов’язану з війною РФ проти України. Путін перелякався. Путін не зовсім упевнений у собі, й тому він увімкнув “режим мачо”, — сказав Лісний.

Спочатку диктатор висунув ультиматум перед Самітом миру у Швейцарії, нагадав гість ефіру.

“Суть його заяв у тому, що, мовляв, ось дайте нам свої землі, а я тоді, можливо, перестану стріляти. Тобто ми заберемо частину території, яку ви контролюєте, а ми потім, можливо, почнемо з вами розмовляти. Захід це почув. І це був ляпас, насправді. Але не нам. Ми знаємо прекрасно з 2014 року, які Путін пісні співає”, —  сказав Лісний.

Це, на його думку, говорить про те, що Путін виступив не з позиції сильного. І йому потрібно максимально зібрати друзів навколо себе. Звідси —  його турне в КНДР і В’єтнам.

“Друзів у Путіна не так багато. Тому що жоден політик вищої ліги не подасть руку злочинцеві, тому, хто краде дітей. Як мінімум. Це факт, який зафіксовано юридично в МКС. І ось він починає своє турне”, — зазначив спікер.

На думку політолога, Путін ніби намагається перехопити ініціативу на тлі того, що Захід розгойдується.

“Захід робить хороші, серйозні, навіть десь глибокі речі, навіть дуже серйозні. Але повільно. А Путін їде і формує ось цю “вісь зла”, яку ми вже бачимо давно. Я розумію, що В’єтнам не належить до неї, але Північна Корея — однозначно. І це, мені здається, теж плювок у бік Заходу. Я маю на увазі угоду, в якій прописано, що підсанкційна країна буде підкорятися іншій підсанкційній країні, та допомагати у військовому конфлікті в майбутньому. Це дуже серйозний “привіт” і Південній Кореї, і Сполученим Штатам, і всім, хто перебуває в цьому регіоні”, —  акцентував Лісний.

В’єтнамський кейс, за його словами, теж показав, що десь Захід трохи пропустив удар.

“Здавалося останнім часом, що В’єтнам перебуває у фарватері США, а тут підписує угоду з Росією, яка перебуває під санкціями. І що буде далі? Що буде щодо В’єтнаму? Це правильно В’єтнам вчинив чи неправильно?”, — доповнив спікер.

Путіну дуже потрібні не тільки друзі та озброєння, а й інші конфлікти, вважає політолог.

“Наприклад, Путін цілком міг підштовхувати Північну Корею до того, щоб вони якісь дії почали проти свого заклятого ворога. Хоча насправді заклятий ворог для Північної Кореї — це не Південна Корея, а Сполучені Штати Америки. Невідомо, що передав Путін або обіцяє передати КНДР за те, що вони дають 1 млн снарядів. Може, він допомагатиме Північній Кореї в ядерній складовій, у системі наведення ракет. Потім — підводний човен, який чи то спущено на воду, чи то його збираються зробити, але він теж є носієм атомного озброєння. Це про що? Це вже не про Україну, це вже підняття ставок”, — сказав політолог.

Він упевнений, що це турне Путіна не повинно залишитися без оцінки великих гравців світової геополітики.

“Бо якщо “вісь зла” буде йти попереду, а весь цивілізований світ буде реагувати на їхні кроки, це погана історія”, — резюмував Лісний.

Читайте також: Аналогу п’ятої статті НАТО у них ніколи не буде: підсумки зустрічі російського та північнокорейського диктаторів підбив експерт

Нагадаємо, договір про співпрацю між Росією та Північною Кореєю, підписаний під час візиту Путіна до Пхеньяну, на Заході сприйняли насторожено.

Читайте також: Зближення Росії та КНДР: як реагує Тихоокеанський регіон (ВІДЕО)

Прямий ефір