Процес вступу України до ЄС відбувається швидше, ніж в інших країнах — деталі від Кравчук

Прапори ЄС та України. Фото: gettyimages.com

Крім України, статус кандидата в члени ЄС мають ще кілька країн. Деякі з них перебувають у цьому статусі не один десяток років, Україна набагато швидше рухається до членства в Євросоюзі. Про це сьогодні, 22 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала народна депутатка України, членкиня української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Євгенія Кравчук.

“Західні Балкани давно вже мають статус кандидата в ЄС, їм теж відкрили шлях до переговорів. Ми в цьому статусі, який почався 28 лютого й ось зараз закінчується, провели трохи більш як два роки, вони провели майже 20”, — сказала вона.

Кравчук звернула увагу, що в Україні 84% жителів країни виступають за вступ до Європейського Союзу, а в Північній Македонії — понад 50%, до того ж кількість тих, хто підтримує вступ країни до ЄС, знизилася.

“У Північній Македонії є партії, які на цьому грають і кажуть: ми це не будемо робити, а це зробимо, коли вони нас приймуть. І це гальмує процес. У нас же відбулася акселерація процесу. Зрозуміло, що це вікно можливостей відкрилося під час війни, як би парадоксально не звучало, але ми рухаємося набагато швидше, ніж інші країни. І мотивація у нас ще більша, тому що в нас єдиний шлях — тільки на Захід. Нам потрібна європейська інтеграція, і нам потрібен, звичайно, вступ до НАТО”, — заявила політикиня.

За її словами, усі процеси в країнах, які є кандидатами в члени ЄС, ідуть і оцінюються.

“Паралельно, можливо, на якомусь етапі Молдова буде не так швидко рухатися. Зараз, до речі, буде це питання вирішуватися, тому що у них президентські вибори й дуже багато грошей Росія вливає в Молдову, щоб збити Санду та привести нового президента, який дивитиметься не на Захід, а на схід”, — пояснила Кравчук.

Читайте також: Україна фактично перейшла Рубікон на шляху до Євросоюзу, — політолог

Нагадаємо, робота міжурядових конференцій щодо вступу України та Молдови до Європейського Союзу стартує 25 червня.

Прямий ефір