Естонія розглядає можливість відправлення своїх військ в Україну — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Таллінн готовий обговорювати питання відправки естонських військових в Україну, заявила посол Естонії в Україні Аннелі Кольк. Проти такої ініціативи ще взимку 2024 року виступили лідери Польщі, США, Німеччини, Чехії, Канади та Великої Британії. Не відкидають сценарій відправки своїх військ в Україну Естонія і Литва, а глава Генерального штабу армії Нідерландів заявив, що “всі можливі варіанти варто залишати відкритими”, інформує FREEДОМ.

Нагадаємо, що ідея введення іноземного контингенту на територію України належить президенту Франції Еммануелю Макрону.

Від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну Естонія виділила Києву найбільшу кількість допомоги серед країн-партнерів у відсотковому співвідношенні до свого ВВП. Станом на кінець квітня 2024 року — понад 520 млн євро.

“Ми зосереджені на підтримці України. Деескалація не може відбуватися під дулом зброї і за рахунок України. Естонія пропонує Україні політичну, а також практичну підтримку. Ми допомагаємо їм оборонною військовою допомогою та досвідом”, — наголосила прем’єр-міністерка країни Кая Каллас.

Уряд Естонії зафіксував рівень військової допомоги Україні на наступні 4 роки в розмірі чверті відсотка ВВП. Це — близько 120 млрд євро щорічно.

Крім того, Таллінн продовжує дипломатичну підтримку Києва, і наполягає на тому, що територіальні поступки не принесуть мир.

“Попри те, що Путін говорить публічно, у нас немає підстав вважати, що він змінив будь-які зі своїх цілей. Україна також не відмовилася від свого бажання існувати, так само як ми не відмовилися від бажання, щоб європейська безпека ґрунтувалася на тих стовпах, на яких вона була. Таким чином, різні мирні ініціативи, зустрічі та саміти нині можна розглядати як політичні ставки, щоб показати, наскільки велику підтримку має кожна зі сторін серед країн світу”, — заявив генеральний секретар Міністерства закордонних справ Естонії Джонатан Всевіов.

Естонія серед держав, які дозволили Збройним силам України (ЗСУ) використовувати передану їм зброю для ударів по військових об’єктах на території Росії.

Уряд і дипломатичний корпус країни закликає своїх європейських колег не йти на поводу в російської пропаганди, яка наполягає на нібито “червоних лініях” для Кремля, і наслідувати приклад Таллінна.

Не відкидають в естонському посольстві й ідею про відправлення свого військового контингенту в Україну.

“Ми сказали, що готові це обговорювати. Для нас це не “червона лінія”. Ми сподіваємося на спільну позицію НАТО або Європейського Союзу, і наші лідери, я маю на увазі особливо Міністерство оборони, це обговорюють, і нещодавно вони сказали, що для нас немає нічого неможливого. І ми готували українських інструкторів на нашій землі… Перемога України — це та віха, яка необхідна, принаймні, для того, щоб гарантувати, що в майбутньому можуть бути позитивні демократичні зміни”, — акцентувала Аннелі Кольк.

Крім допомоги Україні Естонія, як і інші країни Балтії, що є сусідами з агресором, нарощує власний військовий потенціал. На національну оборону 2024 року Таллінн виділив понад 1,3 млрд євро.

“Дуже важливо те, що ми визнаємо: фінансування зараз необхідно збільшити, коштів і грошей на оборону в нас недостатньо. Ми вважаємо, що 2% недостатньо, потрібно йти далі. Естонська пропозиція в тому, що, можливо, нам слід подумати про два з половиною відсотки. Естонія цього року інвестує 3,4%, а наступного року — понад 3%”, — наголосив міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

На тлі наростаючих загроз з боку Кремля командувач Сил оборони Естонії Мартін Херем пропонує збільшити витрати на оборону до 5% ВВП. На думку генерала, перш за все, військово-промисловий комплекс країни має зосередитися на виробництві більшої кількості боєприпасів.

Читайте також: Загрозлива ситуація для Покровська і російський наступ на Харківщині, що захлинувся: події на фронті проаналізували експерти

Прямий ефір