Катування та жорстоке поводження, які РФ застосовує до українських військовополонених та цивільних заручників, неприпустимі, — заява МЗС

Будівля МЗС України. Фото: ukrinform.ua

Рада з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при Міністерстві закордонних справ (МЗС) України за результатами засідання, присвяченого питанням захисту прав, забезпеченню належних умов та належного поводження з українськими військовополоненими та цивільними заручниками, вкотре зазначає, що повернення всіх військовополонених, цивільних заручників, незаконно депортованих осіб і примусово переміщених на територію РФ дітей є ключовим пріоритетом Української держави. Про це сьогодні, 20 червня, повідомляє FREEДОМ із посиланням на пресслужбу МЗС.

Усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Всі депортовані та незаконно переміщені українські діти, а також всі інші українські цивільні особи, які були незаконно затримані, повинні бути повернуті в Україну, як це зазначено у Спільному комюніке від 16 червня 2024 року за підсумками Глобального саміту миру та у формулі миру президента України Володимира Зеленського.

“Наголошуємо на неприпустимості катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, які Росія систематично застосовує до українських військовополонених та цивільних заручників”, — заявили у МЗС.

Поводження Росії з військовополоненими має повністю відповідати положенням Третьої Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року та Додаткового протоколу І до Женевських конвенцій 1977 року.

“Закликаємо міжнародні міжурядові та неурядові організації (ООН, ОБСЄ, РЄ, МКЧХ) використати всі наявні інструменти моніторингу та документування російських злочинів та порушень прав людини стосовно українських військовополонених на території РФ та тимчасово окупованих територіях України”, — закликали у МЗС.

У міністерстві акцентували важливість використання таких міжнародних механізмів як інститут Держави-покровителя та Змішані медичні комісії, що дозволить здійснювати передбачені Третьою Женевською конвенцією функції: відвідувати військовополонених в усіх місцях їхнього перебування, проводити моніторинг умов їхнього утримання та праці, належного поводження, надавати їм медичну допомогу (зокрема з метою попередження можливої інвалідності та випадків настання смерті), забезпечити транспортування індивідуальних чи колективних посилок, кореспонденції, а також надавати можливість організації в нейтральні країни госпіталізації хворих та поранених військовополонених, репатріації або інтернування здорових військовополонених, які вже тривалий час перебувають у полоні.

“Звертаємось до міжнародної спільноти з проханням надати сприяння в реалізації міжнародних механізмів, що допоможуть полегшити долю українських військовополонених і цивільних заручників та повернути їх додому”, — резюмували у МЗС.

Читайте також: На Саміті миру Україна заклала фундамент для справедливого закінчення війни, — Фесенко

Прямий ефір