Військовий потенціал Росії, попри підтримку її союзників, обмежений — розбір Ягуна

Ілюстрація: gettyimages.com

Країни Європейського Союзу та НАТО, які зіткнулися із загрозою від Росії та її союзників, активно готуються до можливого протистояння, збільшуючи витрати на оборонно-промислові комплекси (ОПК). Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий і громадський діяч, генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ (2014-2015 рр.), директор Агентства реформування сектору безпеки Віктор Ягун.

“Якщо взяти загальну суму витрат наших союзників, вона може бути порівнянна з тим, що робить Росія, але єдине, що тішить, її ресурси не настільки потужні. І навіть разом зі своїми союзниками — Північною Кореєю, Іраном і якоюсь мірою Китаєм, вони в якийсь момент можуть просто видихнутися”, — сказав він.

На цьому тлі, за його словами, радує жорстка позиція країн-союзників України, які стверджують, що не можна зупиняти розвиток ОПК.

“Не можна і необхідно розвиватися. Так, відкриваються нові заводи, розширюється виробництво, відновлюється система безпеки, яка була до 90-х років [минулого століття] і триває підготовка якщо не до завтрашнього конфлікту, то до конфлікту в найближчому майбутньому”, — наголосив Ягун.

У цьому контексті він нагадав про заяву президента Сербії Александара Вучича про те, що до “глобального конфлікту” залишилося не більше трьох-чотирьох місяців.

“Терміни швидко скорочуються, і я розумію чому: у Росії залишився дуже маленький період можливостей, щоб ще хоч якось вкладати ресурси [у війну], — це кінець 2024 року, початок 2025 року, можливо, до 2026 року. Сподіваюся, за цей період союзники, зокрема Україна, вийдуть на зовсім інший рівень взаємовідносин і розвитку, а такі питання, як 1 млн боєприпасів для України, не стоятимуть руба, а вирішуватимуться відразу, використовуючи ті потужності, які є в Європі або будуть”, — резюмував Віктор Ягун.

Читайте також: Діалог двох диктаторів: співпрацю Путіна і Кім Чен Ина проаналізували експерти

Прямий ефір