РФ дізнається про передачу Україні F-16 тільки після завдання цими літаками ефективного удару, — військовий експерт

Винищувач F-16. Фото: lockheedmartin.com

Росії не вдасться зірвати передачу Україні багатофункціональних винищувачів F-16. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий експерт Сергій Грабський.

“Безумовно, вони не можуть зірвати передачу цих літаків Україні. І, скажімо так, ми дізнаємося про використання F-16 вже після того, як ними буде завдано ефективного удару по цілях противника. До цього говорити про якусь конкретну дату я б не став. Є припущення, коли це може статися, але цифра варіюється. Слава Богу, що ми цю цифру не озвучуємо й про неї не говоримо, тому що туман війни ніхто не скасовував, і це теж сувора необхідність”, — сказав він.

Грабський зазначив, що водночас противник завдає ударів по тих місцях, які, на його думку, будуть місцями дислокації цих літаків. Так, російським ударам піддається Старокостянтинів, де розташований усім відомий військовий аеродром.

“Цей об’єкт будувався ще за радянських часів та був здатний витримати ядерний удар. Тому чого вони хочуть домогтися, сказати дуже важко. Але вони виконують завдання, тобто для того, щоб задекларувати — от ми зриваємо постачання західного озброєння Україні і так далі, і тому подібне. Тобто робота ведеться як на військовому фронті, так на інформаційно-психологічному фронті. І наше завдання — спокійно, зосереджено відфільтровувати матеріали, які є доступними для нас, які ми обговорювали. F-16 все одно будуть на території України, і ми їх все одно застосуємо проти російського агресора. Станеться це через два-три тижні, через місяць — не має значення. Вони будуть тут. І агресор прекрасно розуміє, що вікно можливостей для нього поступово закриватиметься”, — наголосив експерт.

Він зазначив, що наразі немає відкритої інформації, який комплект озброєнь передаватиметься з майданчиками повітряного базування F-16. За словами Грабського, саме від комплекту озброєння багато в чому залежать завдання, які ставитимуться літакам.

“За наявності певного комплекту озброєння ці літаки можуть використовуватися як винищувачі-перехоплювачі повітряних цілей. За наявності іншого комплекту озброєння ці літаки можуть використовуватися як винищувачі багатоцільового призначення для знищення військово-повітряних об’єктів на лінії фронту. За наявності третього комплекту озброєння або сукупності якихось цих комплектів озброєння вони можуть бути використані для запуску далекобійних ракет або завдання штурмових ударів по об’єктах противника”, — пояснив експерт.

Читайте також: Україна може використовувати літаки F-16 для ударів по російській авіації навіть над територією РФ — коментар Саллівана

Нагадаємо, речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш розповів, що підготовка пілотів для управління винищувачами F-16 вже перебуває на завершальному етапі: вони напрацювали необхідну кількість політгодин.

Прямий ефір