За день — до 100 ударів КАБами, від позицій нічого не залишається: ситуацію на Покровському напрямку окреслив військовий експерт

Українські захисники. Фото: zsu.gov.ua

Українські військові на Покровському напрямку перебувають в умовах безперервних атак армії РФ. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт Сергій Грабський.

“Я дуже не люблю барвистих епітетів. Але після розмов із хлопцями, які тримають оборону, я скажу так, що ситуація дуже й дуже важка. І транслюючи слова своїх друзів, які там перебувають, я не розумію, завдяки чому наші хлопці там тримаються, перебуваючи в умовах колосального тиску та безперервних атак. Ми бачимо, що, на жаль, українські Сили оборони змушені відходити із займаних позицій, тому що на цих позиціях взагалі нічого не залишається”, — сказав він.

Військовий експерт зазначив, що тільки за один день росіяни завдали 98 ударів КАБами, а кожен удар — це щонайменше 250 кілограмів вибухівки.

“Додайте сюди безперервні обстріли артилерією, безперервні обстріли системами залпового вогню та іншими вогневими засобами, що фактично перетворює на місячний пейзаж те, що колись можна було назвати інженерно-фортифікаційними спорудами. Там немає можливості оборонятися, тому що обороняти розпушену й побиту вирвами землю неможливо. Тому ми змушені ухвалювати дуже непопулярні й дуже складні рішення. Така боротьба”, — сказав Грабський.

Він також наголосив, що українські батальйони, які стримують противника, далекі від ідеалу укомплектованості.

“І попри це, противник не досягає тих результатів, які він хотів би досягти на цих ділянках фронту. Тому будь-який, кожен солдат, який зараз тримає оборону на цьому напрямку, — герой”, — заявив військовий експерт.

Він повідомив, що російські загарбники наблизилися на відстань до 10 кілометрів до траси, яка з’єднує Покровськ із Костянтинівкою, й тримають цю трасу під вогневим впливом, що унеможливлює її використання для забезпечення українських військ у Торецьку та Костянтинівці.

“І через це ми говоримо не тільки про Покровський напрямок, ми говоримо, зокрема, й про Часовоярський напрямок. І якщо подивитися на карту уважно, завдання противника абсолютно очевидні. Концентричними фланговими ударами з Часового Яру і з боку Очеретиного на північ вийти до Костянтинівки та оточити наше угруповання в Торецьку, в останньому оплоті Донецької агломерації, який контролює Україна. Це максимум, на що може бути здатний противник за найкращого розвитку ситуації на його користь. На більше, на якісь прориви противник не здатний та не зможе їх зробити”, — сказав Грабський.

Він констатував, що противник розуміє, що “вікно можливостей” для нього закривається, і тому кидає в бій усе, що може.

“І я не дарма наголосив, що для противника буде надуспіхом та виконанням усіх завдань цієї кампанії вихід на лінію Костянтинівка — Часів Яр з оточенням та ліквідацією загрози, яку становлять українські Сили оборони в Торецьку. Тому Торецький напрямок, якщо говорити загалом про ці два флангові напрямки, а саме Покровський та Часовоярський, є на сьогодні точкою максимального докладання зусиль окупантів. Але говорити про якийсь прорив, тобто загрози захоплення в цій кампанії Краматорська та Слов’янська, нам не доводиться. Противник і так уже на межі своїх можливостей”, — заявив військовий експерт.

Читайте також: Найбільше боєзіткнень — на Покровському напрямку: про ситуацію на фронті розповіли у Генштабі ЗСУ

Нагадаємо, за минулу добу Сили оборони України ліквідували ще 1 170 російських окупантів. Від початку повномасштабного вторгнення Російська Федерація вже втратила понад 530 тис. військових. Крім того, за добу ЗСУ знищили 45 артсистем, 18 бойових броньованих машин ворога та 39 БпЛА.

Прямий ефір