З вчителів та дизайнерів — у бойові медики: як “Госпітальєри” навчають українців (ВІДЕО)

Навчання курсантів. Фото: uatv.ua

Вчителі, менеджери та дизайнери. Українці з такими професіями вже за кілька днів рятуватимуть життя військовослужбовців на фронті. Вони — учасники проєкту з підготовки бойових медиків. На спеціальних курсах, які вже кілька років проводять волонтери, усі охочі за два тижні можуть освоїти необхідні практичні навички домедичної допомоги на полі бою, повідомляє FREEДОМ.

Два десятки людей відпрацьовують практично тактичну медицину. Вони приїхали з усієї України на поглиблені курси, щоб отримати сертифікат бойового медика та рятувати українських захисників на полі бою.

Анастасія із позивним “Гарпія” на курси бойових медиків приїхала з Києва. За освітою дівчина — графічний дизайнер, модельєр та працює контент-менеджером. Але з початком повномасштабної війни зрозуміла, що хоче бути корисною саме на фронті — допомагати пораненим.

“Коли я зрозуміла, що як цивільна людина можу також приєднатися після навчання, почала ходити на різні курси підготовки. У мене були тактичні тренування. Я раніше не знала, що цивільна людина після навчання може допомагати”, — розповіла Анастасія.

За її словами, пройшовши різні курси з тактичної медицини, вона здобула корисні навички: тепер може сама поставити катетер і навіть перелити кров. Її мрія — приєднатися до “Госпітальєрів”, волонтерського батальйону, який займається евакуацією поранених бійців із різних гарячих точок фронту на різних етапах.

Для відпрацювання теорії для курсантів облаштували імпровізований стабілізаційний пункт.

“Привезли пораненого. Відразу був проведений огляд. Розрізали одяг, щоб виявити всі можливі масові кровотечі. Тому що масові кровотечі — це перша причина смертей, яких можна уникнути”, — пояснює слухач курсів Олександр.

Симуляційні завдання курсанти виконують за умов, максимально наближених до реальних. Для цього за допомогою спеціальних накладок гримують серйозні поранення.

“Я, наприклад, із медичною освітою, багато людей без медичної освіти. Я звик бачити якісь такі картини у своєму житті. Для людей це може бути незвичним, може бути стресово. І, відповідно, це допомагає їм більше вдатися у цю тему та швидше звикати до неї”, — розповів Олександр.

Він раніше працював лікарем-травматологом у приймальному відділенні київської лікарні. З початком війни вирішив допомагати як цивільним, так і військовим. Зізнався, що від його практики тактична медицина дуже відрізняється. Нові навички освоює, щоб їздити до прифронтових зон на ротації як медик стабілізаційного пункту.

Курсантів навчають працювати із різними пораненнями. За всіма їхніми діями спостерігають інструктори. Вікі лише 21 рік. За освітою дівчина — педагог дошкільної освіти, але вже рік, як приєдналася до “Госпітальєрів” і тепер оцінює роботу нових курсантів.

“Ми дуже ретельно перевіряємо правильність, і якщо неправильно, ми не приймаємо. Вимагаємо ще раз перетампонувати чи ставити вену, щоб точно відпрацювали, як це необхідно”, — зауважила субінструкторка медичного волонтерського батальйону “Госпітальєри” Віка Холодна.

Навчають майбутніх бойових медиків за протоколом, за яким армія США готує своїх військовослужбовців із медичною освітою. Україна пішла іншим шляхом — “Госпітальєри” успішно навчають охочих різних професій.

“Наше завдання — навчити цього не медиків. У нас в армії не треба мати медичної освіти, щоб працювати бойовим медиком. Достатньо пройти навчання, скласти іспит та виконувати свої завдання”, — звернув увагу інструктор медичного волонтерського батальйону “Госпітальєри”.

Курс із поглибленої підготовки бойових медиків триває два тижні. При цьому йде суворий відбір, не всім вдається скласти підсумковий іспит, кажуть інструктори. Але найкращі курсанти після атестації вже зможуть бути “госпітальєрами” на передовій.

Читайте також: Фабрика, де рятують життя: дніпровські медики унеможливлюють, рятуючи поранених бійців ЗСУ (ВІДЕО)

Прямий ефір