Понад 80 бойових зіткнень сталося на фронті за добу — карта війни за 19 червня (ВІДЕО)

Сили оборони України утримують плацдарми на лівобережжі Дніпра на Херсонщині: українські захисники відбили чергову атаку російських окупантів у цьому районі. Про це сьогодні, 19 червня, повідомили в Генеральному штабі ЗСУ, інформує FREEДОМ.

На Лиманському напрямку українські війська успішно відбили атаки росіян у районі села Терни Донецької області. Противник також намагався вчиняти наступальні дії в районі Макіївки та Греківки Луганської області; Піщаного, Вовчанська та Липців Харківської області.

На Харківському напрямку інтенсивність боїв не нижча, ніж на Донецькому. Ось тільки характер боїв дуже різко змінився, кажуть військові експерти.

“Можна вже абсолютно констатувати як досконалий факт, що харківський наступ росіян захлинувся та закінчився. І навпаки ми там перейшли у контрнаступ. І зараз у росіян на Харківщині, по суті, вже одне завдання: вони намагаються окопатися, намагаються закріпитися та залишити за собою хоча б 5-кілометрову смугу вздовж кордону, яку вони зайняли місяць тому на початку свого наступу. І зважаючи на все, навіть для цього завдання — окопатися і закріпитися — у них людей не вистачає. Доводиться перекидати з Донеччини”, — розповів про ситуацію на Харківському напрямку екскомандир взводу батальйону “Айдар” Євген Дикий.

За словами аналітиків, росіяни наразі також стягують свої сили біля північних кордонів Харківської області.

“Як ми знаємо, переміщують на північ Харківської області, на територію Російської Федерації і там концентруються. Навіщо? Важко сказати. Є три базові сценарії. Перший — це допомогти російським військам, які вже зав’язли у Харківській області. Відкрити третій напрямок до Харківської області. Варіант може бути відкрити ще один напрямок у Сумській області. Тобто теоретично все справді може бути. Але й наші розвідники продовжують за цим спостерігати”, — сказав військовий аналітик Іван Ступак.

Загалом з початку доби на передовій сталося понад 80 бойових зіткнень. На Вовчанському напрямку українські захисники ліквідували чергове скупчення живої сили росіян, на Запорізькому — три позиції противника, а також чергову російську бойову машину десанту разом із боєкомплектом та особовим складом.

Сили оборони показали вуличні бої у Часовому Яру, як бійці батальйону “Тавр” обороняють місто від окупантів. Часів Яр залишається метою російської армії. Підрозділ “Чорний лебідь” 225-го штурмового батальйону показав кадри зруйнованого міста з висоти пташиного польоту.

“Щодня за місто йдуть запеклі бої. Накат за накатом окупанти намагаються продавити нашу оборону, поклавши десятки життів бойовиків на день лише на нашій ділянці фронту. Хочеться, щоб ці кадри бачили у всьому світі. Методичне випалювання всього живого всюди, де з’являються росіяни”, — йдеться у повідомленні підрозділу “Чорний лебідь” 225-го окремого штурмового батальйону в Telegram.

Загальні втрати армії країни-агресора від початку повномасштабного вторгнення вже перевищили 529 тис. осіб. За добу було ліквідовано 1 130 російських солдатів, знищено 10 танків, 12 бойових броньованих машин, 48 артилерійських систем та десятки одиниць іншої техніки росіян.

Читайте також: Окупанти стягують сили на півночі Харківщини, — можливі цілі назвав аналітик

Нагадаємо, що в Харківській області російська армія атакує з усіх флангів, повідомляють у Збройних силах України. Проте українські захисники не дають росіянам можливості продовжувати вести активні штурмові дії. У цьому українській армії зокрема допомагають дрони та завдання ударів по прикордонних територіях Російської Федерації.

Прямий ефір