Діалог двох диктаторів: співпрацю Путіна і Кім Чен Ина проаналізували експерти

Володимир Путін і Кім Чен Ин. Фото: gettyimages.com

Путін із дводенним візитом прибув до Пхеньяна. Разом із північнокорейським диктатором Кім Чен Ином 19 червня він підписав договір про всеосяжне стратегічне партнерство. Документ передбачає надання взаємної допомоги в разі агресії третіх країн проти Росії або ж КНДР.

У Вашингтоні заявили, що стурбовані зближенням Північної Кореї та Росії. Зокрема, координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі зазначив, що потенційні домовленості між Москвою і Пхеньяном можуть вплинути на війну Росії проти України.

Путін у Пхеньяні

Прапори Росії та портрети Путіна на вулицях КНДР. Російський диктатор уперше з 2000 року відвідав Північну Корею, де тоді він зустрічався з чинним лідером Кім Чен Іром. Тепер його візит присвячений до зустрічі з іншим північнокорейським диктатором Кім Чен Ином. Як повідомили в Кремлі, РФ і КНДР підписали угоду про “всеосяжне стратегічне партнерство”.

“КНДР підтримує війну Росії в Україні. Відносини Москви та Пхеньяна зараз кращі, ніж у СРСР”, — відкрито заявили обидва диктатори на переговорах, повідомляє німецьке видання BILD. 

У НАТО заявили, що стежать за активним зближенням Росії з авторитарними режимами Азії. 

“Північна Корея поставила понад 1 млн артилерійських снарядів, а Іран — тисячі смертоносних “Шахедів”. В обмін на це Пхеньян і Тегеран отримують російські технології та постачання, які допомагають їм розвивати свій ракетний і ядерний потенціал. Наростальне зближення Росії з її авторитарними друзями в Азії робить ще більш важливим тісне співробітництво з нашими друзями в Індо-Тихоокеанському регіоні. Тому я запросив лідерів Австралії, Японії, Цейлону та Республіки Корея на саміт НАТО у Вашингтоні наступного місяця”, — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Стурбовані поглибленням відносин Росії з КНДР і у Вашингтоні. І хоча сам візит Путіна до Північної Кореї не став сюрпризом для США, його підсумки можуть вплинути на безпеку в регіоні та ескалацію війни Росії проти України.

“Нас не турбує ця поїздка. Що нас турбує, то це поглиблення відносин між цими двома країнами. Не тільки через те, як це позначиться на українському народі, адже ми знаємо, що північнокорейські балістичні ракети, як і раніше, використовуються для ураження українських цілей, а й тому, що тут може виникнути взаємність, яка може вплинути на безпеку на Корейському півострові”, — зазначив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

Очільник британського Міноборони Грант Шаппс назвав сцени з візиту Путіна до КНДР “дивними” і застеріг, що їх слід сприймати як попередження. Подібну заяву на брифінгу в Пентагоні зробив і генерал-майор Патрік Райдер.

“Поглиблення співпраці між Росією та КНДР має викликати занепокоєння, особливо у всіх, хто зацікавлений у підтримці миру та стабільності на Корейському півострові, а також у підтримці українського народу, який продовжує боротьбу проти російської агресії. Наразі всім відомо, що КНДР допомагає Росії, постачаючи боєприпаси та зброю. У результаті Росія продовжує свою незаконну і неспровоковану війну проти українського народу”, — цитує Reuters речника Пентагону.

Напередодні візиту в КНДР Путін опублікував статтю в північнокорейській газеті “Нодон синмун”. Там він похвалив Пхеньян за підтримку у війні проти України. Також російський диктатор заявив, що готовий до тісної взаємодії з Північною Кореєю, щоб зробити міжнародні відносини нібито більш демократичними та стабільними.

“Він хоче скористатися відносинами між країнами, щоб протистояти Заходу. Це продовження того, що він робив з торішнього візиту. Я сумніваюся, що ви почуєте його публічні слова, але Путін, найімовірніше, висловить подяку за підтримку Кіма у війні проти України. І він також хоче показати, що має значний вплив на країну”, — прокоментував старший коментатор NHK Амма Хідео.

На третій рік вторгнення Росії в Україну взаємозалежність Північної Кореї та РФ посилилася. КНДР надала майже 5 млн артснарядів РФ. У відповідь Пхеньян отримав від Москви технології, нафту, гроші та гуманітарну допомогу. Обидві країни перебувають під санкціями, тому, як пише ВВС, серед іншого, на зустрічі Путін і Кім Чен Ин можуть обговорити розширення економічного співробітництва. Росії потрібна робоча сила, Північній Кореї — валютний дохід робітників.

“Для Північної Кореї Росія виявилася знахідкою в скрутну хвилину… Торгівля з РФ допомогла стабілізувати економіку, а зустрічі на вищому рівні з Путіним зміцнили імідж Кіма. Останніми місяцями між двома країнами курсують делегації, що працюють у галузі сільського господарства, культури, безпеки та технологій. Російські туристи стали першими іноземцями, які відвідали Північну Корею після пандемії; турфірми у Владивостоці тепер рекламують літні поїздки до королівства пустельників”, — зі статті The Economist.

Після саміту G7 в Італії та саміту миру у Швейцарії — багато лідерів опинилися в центрі уваги. На противагу цьому частину уваги хоче роздобути й Путін.  Через ордер Міжнародного кримінального суду на арешт диктатор обмежений у пересуваннях, і небагато країн світу готові його приймати. Тому наступною зупинкою російський диктатор обрав В’єтнам. Як пише Reuters, дискусії з в’єтнамською стороною будуть зосереджені на постачанні зброї. 

Думки експертів

Навіщо Путін особисто вирушив до Північної Кореї? Про що домовився російський диктатор із Кім Чен Ином? Чи буде КНДР продовжувати постачати зброю у РФ для війни в Україні та що вимагатиме натомість? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді: 

  • Аліна Гриценко, головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень;
  • Наталія Плаксієнко-Бутирська, експертка з питань Східної Азії, магістр зовнішньої політики;
  • Олександр Кочетков, політтехнолог, експерт із ракетно-ядерного озброєння;
  • Дмитро Левусь, політолог-міжнародник, експерт Центру “Об’єднана Україна”; 
  • Олександр Савченко, доктор економічних наук, громадський діяч і ректор Міжнародного інституту бізнесу.

АЛІНА ГРИЦЕНКО: Видимість союзу РФ і КНДР може стати тригером для Заходу

— Російсько-північнокорейські відносини за всю історію переживали різні періоди. Періодично Росія користувалася своїми відносинами з Північною Кореєю. Були періоди, коли починалася активна співпраця і у сфері логістики, намагалися активізувати торгівлю. Але, як правило, це все зрештою сходило нанівець. У ті часи Росія ще не була ізольована від європейського ринку і були завжди вигідніші варіанти для співпраці, ніж КНДР. Раніше для Росії це була Європа, зараз для Росії це Китай.

Співпраця з КНДР у плані вільної торгівлі дуже обмежена. Все, що вони виробляють, заточене на Китай. Пекін цим теж дуже активно користується і розглядає КНДР як буферну зону між китайським кордоном і південнокорейським, тому що на території Південної Кореї перебуває американський військовий контингент, а це загроза для Китаю.

Росія, зі свого боку, буде підтримувати якомога активнішу співпрацю з КНДР доти, доки це вигідно. Точно так само, як і КНДР зі свого боку реалізує хвилинні завдання. Однозначно важливе для Росії — це спонсорування і підтримка фронту. Для КНДР — це заповнення втрат у гуманітарній сфері. Це не довгостроковий союз двох країн, який зійде нанівець, щойно перестане бути актуальним на цю хвилину.

Що стосується Угоди про всеосяжне стратегічне партнерство — це не більше ніж просто гарне дипломатичне формулювання, яке істотно і фундаментально не змінить характер російсько-північнокорейських відносин, а просто буде гарна фраза для внутрішньої аудиторії, що і Росія, і Північна Корея не перебувають в ізоляції, а продовжують співпрацювати, і жоден тиск Заходу не чинить істотного впливу на них.  

Росія з початку повномасштабного вторгнення, перебуваючи під величезним тиском з боку Заходу, маючи дуже токсичну репутацію на міжнародній арені, по суті своїй залишається дедалі більше ізольованою. Фокус уваги російського керівництва заточений на спонсорування і продовження війни проти України та дуже обмежена кількість країн можуть Росії в цьому допомогти. Росія розраховує на допомогу з озброєнням від КНДР.

Росія отримує від Північної Кореї необхідне озброєння в обмеженій кількості. Керівництво Північної Кореї страждає на параною та активно готується до війни, тому вони не готові постачати Росії абсолютно все і залишитися ні з чим. Але при цьому від Росії в обмін на озброєння Північна Корея отримує валюту, що допомагає спонсорувати розробку озброєнь, зокрема і зміцнення ядерного потенціалу. Також отримує гуманітарну допомогу. Це взаємовигідна співпраця для обох країн. 

Північна Корея домовляється про навчання своїх військовослужбовців на території Російської Федерації. Є дані про те, що північнокорейські льотчики проходять навчання як на винищувачах, так і в цивільній авіації. 

Дуже важливо для Путіна створити видимість союзу з КНДР, що може послужити потенційним тригером. Коли дві авторитарні країни з диктаторськими режимами, що володіють ядерною зброєю, об’єднуються — це не може не турбувати Захід. 

Також Росія отримує наслідки у вигляді негативної реакції Китаю. Тому що співпраця Росії та КНДР не відповідає інтересам Китаю, який є ядерною державою, входить до ядерного клубу і зацікавлений у тому, щоб зберігати режим нерозповсюдження. 

НАТАЛІЯ ПЛАКСІЄНКО-БУТИРСЬКА: У Північної Кореї багато накопиченого озброєння

— У відповідь на візит Кім Чен Ина Путіна запросили до Північної Кореї. Це важливо для КНДР з погляду легалізації її міжнародного статусу, тому що країна ізольована і контактів у неї особливо немає. Візит Путіна — це можливість продемонструвати внутрішній і зовнішній аудиторії міжнародний статус. 

Що стосується Росії, то цей візит у відповідь покликаний продемонструвати світу, США, Японії, Південній Кореї те, що РФ сприяє Північній Кореї, і геополітичний контекст цих відносин стає глибшим. Путін показує, що теж посилює свою взаємодію з Північною Кореєю і буде з її допомогою ще більше впливати на процеси, які відбуваються у Східній Азії. 

Північна Корея накопичує зброю понад 70 років і її дуже багато. У них широкі технічні можливості, є найрізноманітніші види озброєння, зокрема ядерне. Співпраця з Росією дозволяє вивантажити стару зброю зі складів і наростити виробництво нової. Не варто забувати, що КНДР перебуває у стані війни з Південною Кореєю. Кім Чен Ин регулярно підвищує градус напруги. 

У Північної Кореї є проблеми з енергетикою і нафтою, оскільки країна перебуває під міжнародними санкціями. Раніше РФ удавала, що дотримується санкцій, але зараз Кремль відкрито показує, що жодних обмежень дотримуватися не будуть. 

Що стосується військово-промислової взаємодії Росії та КНДР, то у Північної Кореї з’являється можливість отримати ресурси для того, щоб перезапустити свій оборонний комплекс. А у Росії з’являється можливість отримати зброю від Північної Кореї. 

Росія всіляко через свої дипломатичні канали, через інтерв’ю свого посла, через своїх радників надсилає серйозний сигнал політичним силам Південної Кореї, що в разі, якщо вона надасть зброю Україні, Росія у відповідь надасть важливі технології для Північної Кореї, особливо ті, що стосуються розвитку її ракетної програми, космічних сил, — ті технології, які серйозно посилять армію Північної Кореї. 

ОЛЕКСАНДР КОЧЕТКОВ: Боєприпаси, які КНДР передає РФ, поганої якості 

— Насамперед на зустрічі російського диктатора з північнокорейським йтиметься про постачання комбінованих боєприпасів, ракет для систем залпового вогню, артилерійських снарядів 152-мм калібру. 

Ймовірно, будуть певні претензії з боку Росії, оскільки якість цих боєприпасів явно незадовільна. Північна Корея постачає РФ боєприпаси, які пролежали років 50, а на свої запаси поповнюють новими. Своєю чергою, у Північної Кореї є претензії з приводу передачі їй якихось авіаційних технологій — Росія дала обіцянку, але поки що її не виконала. 

Що стосується ядерних технологій, то тут Північна Корея зав’язана більшою мірою на Китай. Ядерні ракетні технології розвивалися за СРСР, їх отримав Китай, доопрацював і передав елементи Північній Кореї, яка зі свого боку їх доопрацювала і передала Ірану. Ось таким ось чином вибудовувалася ця ракетно-ядерна вісь зла. 

ДМИТРО ЛЕВУСЬ: Кім Чен Ину вигідно паразитувати на російському диктаторі

— Путін відкрито подякував Кім Чен Ину за співпрацю, але я думаю, навряд чи вдасться за це відправити під трибунал північнокорейського диктатора. А ось провину Путіна це посилює, тому що він продовжує розширювати агресію і втягувати в неї інші країни. Господарю Кремля вдається налагоджувати відносини виключно з тоталітарними державами. 

Російське постачання продовольства і палива — це те, на що розраховувала та отримала Північна Корея. Якщо згадати торішній візит Кім Чен Ина до Росії, то він виглядав дуже впевненим. 

Китайська Народна республіка — найголовніший партнер КНДР, але тепер уже й Російської Федерації намагається продати Заходу свій вплив у Східній Азії. 

Апетити Північної Кореї зросли — крім продовольства і палива, тепер уже йдеться і про технології. Йдеться і про безпілотні літальні апарати, і про космічні технології, і про авіацію. Це все дуже цікавить КНДР. 

Те, що Путін готовий задекларувати стратегічне партнерство з КНДР — це дуже показовий момент. Російська пропаганда вже лякала тим, що на війну в Україні можуть відправити сотні тисяч північнокорейських солдатів. Але я думаю, що говорити про те, що на це налаштований Кім Чен Ин, не доводиться. Йому цікавіше паразитувати на російському диктаторі. 

Для Путіна вигідне розширення конфліктів по всьому світу — скрізь, де в його картині світу буде втягуватися у війну Захід. Посилення протистояння між Південною і Північною Кореями буде йому вигідне. 

ОЛЕКСАНДР САВЧЕНКО: Путін може передати КНДР військові та космічні технології

— Я думаю, буде легалізовано використання праці північнокорейців у Росії. Можливо, це стосуватиметься і служби в армії РФ. Але я не думаю, що буде багато охочих навіть із КНДР вирушити на забій на територію України. Друга складова — це, звісно, спустошення старих радянських запасів озброєнь, деякі більше не потрібні, а Росії можуть стати в пригоді. У Північній Кореї є 1-1,5 млн боєприпасів, які просить Путін. 

А що вимагатиме Кім Чен Ин натомість — це найголовніша інтрига цього візиту. Путін продовжуватиме імітувати загрозу і говоритиме, що передаватиме нові озброєння країнам, для яких Захід нібито становить якусь небезпеку. Одна з таких країн — Північна Корея. Можна очікувати, що Путін передасть Кім Чен Ину технології виробництва балістичних ракет, може навіть поділиться якимись розробками для космічної індустрії. КНДР дуже хоче запускати супутники, щоб володіти військовою інформацією. 

Читайте також: Жорстка відповідь Путіну, діалог із країнами Глобального півдня та надія на справедливість: Саміт миру в оцінках експертів

Прямий ефір