Навколо Саміту миру та його рішень почалася активна політична боротьба, — Фесенко

Прапори країн-учасниць Саміту миру в Швейцарії. Фото: eda.admin.ch

Відкликання підписів кількома країнами під комюніке Глобального саміту миру свідчить про закриту, інтенсивну політичну боротьбу, що стосується його рішень. На деякі зміни позицій цих країн вплинули ті держави, які в саміті не брали участі або не підписали документ — Китай, РФ, Саудівська Аравія. Про це сьогодні, 19 червня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог Володимир Фесенко

“Ось ці прецеденти, коли кілька країн відкликали свої підписи під узгодженим документом, свідчать про закриту і дуже інтенсивну політичну боротьбу навколо самого саміту і його рішень. Думаю, на зміну позиції вплинули ті країни, які не брали участі в саміті, наприклад, Китай, у деяких випадках, можливо, якщо не прямий, то непрямий вплив Росії. В окремих випадках можна підозрювати Саудівську Аравію. Версії можуть бути різні. Але не потрібно драматизувати цю ситуацію. Вона говорить про те, що боротьба навколо рішень саміту триває і зараз триває боротьба за те, як далі розвиватиметься мирний процес”, — пояснив політолог.

Він також зазначив, що Україна зробила дуже важливий крок. Вона разом зі своїми партнерами сформувала плацдарм для того мирного процесу, який ґрунтується на Статуті ООН і враховує українські інтереси, на відміну від тих ідей і пропозицій, які просувають деякі інші країни. Тому треба боротися за те, щоб саме цей формат мирного процесу продовжувався.

“Саме тому зараз ведеться робота над уточненням і конкретизацією подальших кроків і дій щодо розвитку цієї ініціативи. Можливо, не варто поспішати, щоб провести саміт саме до президентських виборів у США. Тому що ці вибори дуже серйозно впливатимуть і на міжнародний процес, зокрема на ситуацію навколо Глобального саміту миру. Тому поспіх, можливо, тут буде і не дуже доречним. Але важлива розробка чіткої стратегії й тактики мирного процесу”, — акцентував гість ефіру.

За його словами, на наступний саміт потрібно виходити з конкретними рішеннями.

“Ухвалений на саміті документ не повинен стати проміжним. Ну і, звісно, потрібно враховувати, що буде протидія з боку Росії та низки інших країн. Тому потрібно готувати тактику, як відповідати на можливі контрініціативи з боку Китаю і Бразилії, брати участь або не брати участь у їхніх пропозиціях. Або узгоджувати спільні дії та залучати Китай до спільної роботи над мирним процесом. Тому Україну очікує активна політична боротьба і навколо вже ухвалених рішень на Саміті миру, і навколо подальшої роботи над продовженням цього формату мирного процесу”, — резюмував Володимир Фесенко.

Читайте також: Найбільш складними для обговорення для РФ і більшості країн глобального Півдня є 2 пункти української формули миру, — експерт

Прямий ефір