Винищувачі F-16 суттєво змінять ситуацію на фронті та позбавлять росіян авіаційної переваги, — Дикий

Винищувачі F-16. Фото: lockheedmartin.com

Надання Україні американських винищувачів F-16 може суттєво змінити ситуацію на фронті, позбавивши російську армію основної переваги — можливості обстрілів українських територій бомбардувальною авіацією, не заходячи в зону дії української протиповітряної оборони (ППО). Про це сьогодні, 19 червня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів екскомандир взводу батальйону “Айдар” Євген Дикий.

“Американські винищувачі дійсно є дуже важливим фактором для України. Наразі російська армія має всього дві основні переваги — це велика кількість живої сили і можливість наносити авіаудари КАБами, планувальними бомбами та іншими з відстані 70-50 км з-за лінії фронту, тобто не заходячи в зону дії української протиповітряної оборони. Це дуже серйозний фактор не тільки для фронту, але й для наших прифронтових міст — це постійний терор мирного населення. Але щойно в Україні з’являться F-16, ось ця перевага в них зникне”, — пояснив Дикий.

За його словами, основним завданням, яке передусім ставитиметься першій ескадрильї F-16, — це збивати російську бомбардувальну авіацію.

“Винищувачі F-16, які планують поставити в Україну, будуть оснащені ракетами 100-кілометрової дальності “повітря-повітря”. Тому ми зможемо збивати з відстані 100 км авіацію противника. Сьогодні в нас у цьому дуже обмежені можливості — наземна ППО не розрахована на таку дальність. А коли в нас буде хоча б одна ескадрилья літаків F-16, які можуть будь-якої миті з’являтися над будь-якою точкою фронту і за 100 кілометрів збивати російські бомбардувальники, це дійсно дуже сильно вплине на ситуацію”, — вважає екскомандир взводу батальйону “Айдар”.

За словами військового, російська армія грамотно скористалася тим, що союзники України дуже повільно ухвалювали рішення і з постачанням військової допомоги Україні, і з наданням дозволу використовувати західну зброю для нанесення ударів по військових і стратегічних об’єктах на території РФ.

“Нарешті до наших західних союзників почало доходити, що з росіянами дипломатія не працює. Єдина дипломатія з Росією можлива тільки тоді, коли вони будуть розбиті на фронті. Тому зараз з боку союзників спостерігається жвава допомога. Хоча потрібно зазначити, що за рік цих зволікань РФ серйозно використала свої переваги. Сьогодні ситуація починає змінюватися. Саме тому російський диктатор Путін намагається заморозити воєнні дії. Ще пів року тому, коли в російської армії спостерігалася суттєва перевага, таких пропозицій не було”, — резюмував Євген Дикий.

Читайте також: Винищувачі F-16 знадобляться Україні на всіх ділянках фронту — про бойові завдання розповів експерт

Прямий ефір