4 тис. військових втратила армія РФ за місяць на Харківському напрямку — огляд ситуації та оцінки експертів (ВІДЕО)

Зруйнований Вовчанськ. Фото: Костянтин і Влада Ліберови

За місяць, з 10 травня до 10 червня, російська окупаційна армія втратила в Харківській області близько 4 тис. військових. Про це заявив речник Оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця” Назар Волошин. Сили оборони України також пошкодили або знищили 52 танки, близько 60 бойових бронемашин, понад 160 артилерійських систем, шість систем протиповітряної оборони (ППО) ворога та сотні його бліндажів, укриттів та складів зі зброєю, повідомляє FREEДOM.

Російська армія безуспішно намагається атакувати позиції Сил оборони України в Харківській області, а у Вовчанську противник загруз, попри постійне поповнення сил та засобів. Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський у Telegram. Подібно характеризують ситуацію в регіоні й аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

“Українські сили нещодавно повернули втрачені позиції на північ від Харкова на тлі російських наступальних операцій, що продовжуються на півночі Харківської області… На геолокованих кадрах, опублікованих 13 червня, видно, як українські сили проводять контратаку і захоплюють позиції вздовж вітрозахисної смуги на південний схід від Глибокого. Російські блогери стверджують, що українські сили контратакують у районі Глибокого, а один блогер зазначив, що українські контратаки ускладнюють ситуацію для російських сил у цьому районі… У Генштабі України повідомили, що російські війська 12 та 13 червня провели безуспішні наземні атаки в районі Глибокого і Тихого”, — йдеться у звіті ISW.

В успіху харківської операції російської армії сумніваються й у НАТО. Один із чиновників Альянсу на умовах анонімності повідомив пресі, що у травні на Харківському напрямку загарбники, ймовірно, зазнавали втрат майже по тисячі людей на день. За словами міністра оборони США Ллойда Остіна, ЗСУ вдалося зміцнити позиції у Харківській області та сповільнити просування противника, а російська армія навряд чи повторить спробу прориву.

“Українські сили ведуть тяжку боротьбу. У Харкові та інших місцях Кремль продовжує посилювати бомбардування українських міст та мирних жителів, і Україні терміново потрібні додаткові можливості протиповітряної оборони для захисту свого неба. Це критичний момент. Ставки у цій війні високі, і на кону стоїть виживання України. Але так само і вся наша безпека, ніхто з нас не хотів би жити у світі, де править Путін. Ми всі будемо в меншій безпеці, якщо тирани вважатимуть, що вони можуть розтоптати кордони та залякати своїх сусідів”, — заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Попри частковий провал наземної операції, російські війська продовжують тероризувати мирне населення Харківської області. Щодня армія РФ атакує регіон за допомогою безпілотників, крилатих, балістичних та зенітних керованих ракет.

“Ми будуємо підземні школи, ми створюємо школи усередині станцій метро, ​​щоб дати дітям можливість навчатися. Не від хорошого життя люди ховаються у метро під час сирен повітряної тривоги. І це ще один доказ того, про що сказав президент. Володимир Зеленський сказав, що нам терміново потрібні системи ППО. Щоб люди жили. Це наше життя, це життя наших українців, наших дітей, жінок. Сьогодні найголовніше — це питання безпеки”, — наголосив міський голова Харкова Ігор Терехов.

Неспокійно й на Сумському напрямку, де противник проводить розвідку та поширює фейки про нібито захоплення населених пунктів в області. У Головному управлінні розвідки Міноборони (ГУР МО) України впевнені, що ситуація під контролем. ВСУ вже вжили заходів щодо захисту кордону.

“Там і зараз йдуть прикордонні спроби росіян, вилазки ДРГ (диверсійно-розвідувальних груп, — ред.) тощо. Але, дякувати богу, всіх необхідних заходів вже вжито, і такого масштабу, як сталося раніше, вже немає”, — заявив начальник ГУР МО Кирило Буданов.

Однією з причин того, чому російські окупанти не можуть ефективно наступати на нових напрямках, міністр оборони США Ллойд Остін вважає дозвіл держав-партнерів українській армії бити по військових об’єктах на території країни-агресора.

Нагадаємо, за даними Генерального штабу Збройних сил України, на Харківському напрямку протягом минулої доби російські окупанти тричі за підтримки авіації намагалися штурмувати позиції українських підрозділів у районі Вовчанська та Тихого. Усі ворожі атаки ЗСУ відбили. Також повідомлялося, що втрати ворога за добу по всій лінії бойового зіткнення перевищили тисячу військових.

Прямий ефір