В угоді щодо безпеки США виклали чітке бачення роботи з Україною, — Салліван

Джейк Салліван. Скріншот: uatv.ua

Угода з безпеки між США та Україною стане сигналом для Росії про рішучість Вашингтона. Про це заявив радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван, повідомляє FREEДОМ.

За його словами, цей договір стане підтвердженням, що підтримка Києва триватиме в майбутньому. Салліван також наголосив, що завдяки поглибленню співпраці Сполучені Штати матимуть можливість скористатися знаннями та досвідом України, її інноваціями на полі бою, а також уроками, засвоєними на фронті.

“В угоді ми виклали чітке бачення роботи з нашими союзниками та партнерами, з Україною, щоб продовжити зміцнення надійної оборони України та потенціалу стримування. Будь-який міцний мир в Україні має бути підкріплений здатністю самої України захищати себе і стримувати майбутню агресію. Підписавши цю угоду, ми також дамо Росії сигнал про нашу рішучість. Якщо Володимир Путін думає, що зможе перечекати підтримку України з боку коаліції, він помиляється”, — сказав Салліван.

Угода з безпеки стала результатом багатомісячних переговорів між США та Україною. Вона зобов’яже Сполучені Штати протягом 10 років продовжувати навчання українських військових, розширювати обмін розвідданими і співробітництво у виробництві зброї та військової техніки, а також надавати Києву військову допомогу. Про це повідомляє CNN, посилаючись на власні джерела. Але, за їхніми даними, ця угода матиме характер “виконавчої”. Це зробить її менш офіційною, ніж договір, і не обов’язковою для виконання майбутніми американськими адміністраціями. Крім того, документ не містить конкретних сум фінансової підтримки.

У додатку до угоди зазначено, як адміністрація президента Джо Байдена планує працювати з Конгресом над виконанням безпекових зобов’язань. Зокрема, там ідеться про довгострокове фінансування, яке буде потрібне для підтримки оборони України. Крім того, у документі прописали, що Сполучені Штати обіцяють провести консультації з Україною одразу після ймовірного нападу з боку Росії в майбутньому, щоб визначити подальші кроки. Однак угода не включає пункт про взаємну оборону, який би зобов’язував США захищати Україну військовим шляхом.

Читайте також: Україна підписала зі США угоду про гарантії безпеки на 10 років — Reuters

Прямий ефір