Безпекова угода Києва та Вашингтона буде найамбітнішою з уже підписаних Україною, — політолог

Прапори США та України. Фото: pravda.com

На полях саміту G7 (“Великої сімки”) Україна підпише безпекові угоди зі Сполученими Штатами та Японією. Вашингтон таким кроком, зокрема, дасть Києву важливий політичний сигнал про те, що залишиться партнером на десятиліття та всіляко допомагатиме. Про це сьогодні, 13 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог Ігор Чаленко.

“Очевидно, що ця угода буде найамбітнішою з уже підписаних Україною. Таким чином Сполучені Штати відповідним документом дадуть дуже потужний політичний сигнал безпосередньо Києву про те, що США продовжать бути одним із ключових партнерів на подальші десятиріччя. Будуть супроводжувати, допомагати розвивати й оборонку, допомагатимуть Україні на шляху євроатлантичної інтеграції”, — зазначив політолог.

Чаленко звернув увагу на те, що в угоду Києва та Вашингтона увійдуть основні елементи договорів, які вже були підписані раніше.

“Це і консультації протягом доби, якщо буде нова агресія з боку Російської Федерації, це і питання заарештованих російських активів, збільшення інтенсивності співпраці за низкою напрямків. Усе це буде включено до відповідної угоди Києва та Вашингтона. І я впевнений, що вона нас приємно здивує”, — сказав Чаленко.

На його думку, документ також буде дуже важливим сигналом для учасників першого Глобального саміту миру у Швейцарії.

“Питання гарантування безпеки лежить в основі організації та дотримання миру. Це сполучені “судини”, маємо це розуміти. І це буде дуже важливим сигналом для учасників першого Глобального саміту миру, який ще посилить їхню роботу і, звичайно ж, налаштує на необхідний результат”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: На що очікувати Україні від саміту G7 в Італії — прогнози (ВІДЕО)

Нагадаємо, Київ уже підписав двосторонні договори про безпеку з 15 країнами. Ці документи гарантують Україні надання довгострокової підтримки.

Читайте також: Гарантії безпеки для України — це частина європейської та євроатлантичної інтеграції, — Левусь

Прямий ефір