Поки що немає країни-посередника, яка б допомогла повернути викрадених Росією українських дітей, — Павліченко

Олександр Павліченко. Фото: helsinki.org.ua

Наразі немає країни-посередника, яка б могла взяти на себе місію зі встановлення повного реєстру українських дітей, яких було вивезено в Росію, їхнього місцеперебування, персональних даних, якщо вони були змінені. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив правозахисник, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Він зазначив, що зараз існує коаліція з понад 40 країн-учасниць, які висловилися про готовність сприяти поверненню українських дітей.

“Але насправді не існує реального механізму впливу на Російську Федерацію, точно так само, як немає чіткої конкретної програми, по-перше, встановлення повного реєстру дітей, яких було вивезено в Росію, де вони перебувають, у якому стані, які в них персональні дані, як вони були змінені. Ось це найперше завдання, яке мало бути здійснено. І я думаю, що, напевно, перше завдання — це знайти реального такого гравця — державу, або це може бути неурядова міжнародна організація, умовний Міжнародний комітет Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, або аналог який-небудь, який міг би взяти на себе виконання цієї гуманітарної функції”, — сказав Павліченко.

Правозахисник наголосив, що наразі не проглядається країни-покровительки, яка згідно з четвертою Женевською конвенцією могла б узяти на себе таке зобов’язання й допомогти в питанні встановлення списку дітей та з вивезенням із репатріації дітей, яких буде визначено як таких, що мають усі підстави бути беззастережно повернутими в Україну.

“Ми бачимо тільки поодинокі випадки. Ми знаємо, що є Катар, який працює, є кілька інших держав, які допомагають, скажімо так, виконують досить факультативну, але важливу функцію. Але немає такого великого одного процесу, який би показував, що, скажімо, протягом року чи двох ми зможемо повністю повернути дітей та встановити повну картину щодо всіх викрадених дітей. Але Росія цього навмисне не допускатиме, тому що для них це доказ скоєння злочину, і докази будуть повернуті до України для того, щоб можна було потім їх пред’явити як доведене обвинувачення у скоєнні депортації”, — сказав Павліченко.

Він нагадав, що 17 березня 2023 року судді Міжнародного кримінального суду видали ордери на арешт російського диктатора Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей РФ Марії Львової-Бєлової.

“І пов’язано це виключно з переведенням з української національності в російську національність. Власне кажучи, ось цей процес становить сам по собі факт воєнного злочину”, — сказав правозахисник. 

Читайте також: РФ ускладнює процес повернення додому вивезених українських дітей, намагаючись вдавати з себе країну-рятівницю, — правозахисник

Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати жителів Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню до України.

Прямий ефір