На Заході відбувається певна еволюція поглядів щодо Китаю — розбір політолога

Прапор Китаю. Фото: gettyimages.com

На Заході відбувається певна еволюція поглядів щодо Китаю: окрім пропозицій у Європейського Союзу та у Сполучених Штатів Америки є ще й інструменти тиску. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов.

Він вважає, що цивілізований світ поступово приходить до усвідомлення того, що Китай — це наступна глобальна загроза.

“І вона ще більш глобальна, ніж Російська Федерація. Тому що в Китаю значно сильніша, життєздатніша економіка й великий людський ресурс, а також наявна ядерна зброя, китайський військово-морський флот в останні десятиліття дуже ударними темпами розвивався й так далі. Китай уже проводить низку таких дій з ескалації ситуації у себе в регіоні, вони поступово захоплюють Південнокитайське море. Вони проводили нещодавно такі навчання на межі, скажімо, військові навчання біля Тайваню”, — сказав політолог.

Несвітайлов зазначив, що цивілізований світ намагався домовитися з Пекіном, показати йому можливості економічної взаємодії, закриваючи очі на те, що це комуністичний, авторитарний режим, дуже близький до диктатури.

“І ось зараз, мені здається, відбувається певна еволюція поглядів щодо Китаю, щодо того, що десь уже настав час натиснути й показати Китаю, що окрім якихось пропозицій та торгів у Європейського Союзу, у Сполучених Штатів є ще й інструменти тиску. Я не думаю, що Китай намагатиметься йти на якісь кроки, щоб схилити Росію до миру тут і зараз. Але принаймні що стосується відходу від допомоги РФ у плані обходу санкцій, на цей крок вони справді можуть піти, бо загроза вторинних санкцій для банківської системи не тільки Китаю справді зараз велика як ніколи”, — сказав політолог.

Читайте також: Як Китай намагається зберегти співпрацю з РФ і врятуватися від санкцій Заходу, розповів Пендзин

Нагадаємо, країни “Групи семи” надішлють нове попередження китайським банкам про наслідки співпраці з Росією, пише Reuters з посиланням на високопоставлених американських чиновників.

Прямий ефір