Кожне міжнародне рішення щодо України сприяє зміцненню позицій її мирного плану, — експерт

Ігор Попов. Фото: uatv.ua

На міжнародній арені конкурують дві стратегії завершення війни, розв’язаної Росією: українська формула миру та китайський “мирний план”. Кожна країна збирає аргументи для підтримки своєї позиції, тому кожне рішення щодо України, ухвалене на міжнародних зустрічах, значно посилює дипломатичні позиції країни. Про це сьогодні, 12 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

“Конкурують дві стратегії. Одну просуває сама Україна — це українська формула миру. У неї багато підтримки, кожен пункт формули миру розроблений у деталях і ключова відмінність від альтернативної стратегії — вимога про виведення російських військ”, — сказав він.

Зі свого боку Китай просуває іншу стратегію: зупинку бойових дій і вхід у переговори з Росією без умов.

“Кожна стратегія і кожна група країн збирають аргументи і ресурси для підтримки своєї позиції. Тому кожне важливе рішення щодо України, ухвалене на зустрічі “Великої сімки”, на Саміті миру, на засіданні Ради Європейського Союзу або на саміті НАТО, посилює українські дипломатичні позиції, роблячи український план більш вагомим”, — наголосив Попов.

Експерт додав, що рішення Китаю не брати участь у Глобальному саміті миру в Швейцарії є вкрай сумним фактом для України. Проте двері для китайської делегації залишаються відкритими на будь-якому рівні, включно з участю спеціального представника Лі Хуея.

Читайте також: Прихильників української формули миру стає більше: експерт прокоментував “мирний” план Китаю

Нагадаємо, Глобальний саміт миру в Швейцарії на рівні лідерів країн відбудеться 15-16 червня на курорті Бюргеншток неподалік Люцерни.

Прямий ефір