Щоб не відбудовувати, потрібно захищати: про підсумки Міжнародної конференції з відновлення України розповів Лісний

Олег Лісний. Скріншот: uatv.ua

Міжнародна конференція з відновлення України в Берліні пройшла успішно, адже із заяв партнерів зрозуміло, що вони зрозуміли — щоб не довелося відбудовувати, потрібно захищати. Тож ішлося про захист українського неба, енергетику та інвестиції. Про це сьогодні, 12 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів віцепрезидент аналітичного центру “Політика” Олег Лісний.

“Конференція показала наступне — Німеччина розуміє логіку процесу — щоб не відновлювати, потрібно захищати. Щоб до цієї думки дійти минуло понад два з гаком роки. Німеччина взяла це головною темою. І на тлі не зовсім успішних виборів для канцлера Німеччини Олафа Шольца йому потрібно було вже показати іншу роль. Бо роль “партії миру” не спрацювала. Щоб закрити небо, необхідні системи “Петріот” (Patriot) і літаки F-16″, — розповів він.

На конференції питання відновлення розглядали в реальному часі, а не в майбутньому після закінчення війни. У зв’язку з цим енергетичний кейс став домінуючим, зазначив експерт.

“Енергетика — це пріоритет. І мені здається, на цій конференції більш приземлено подивилися на процес відновлення. Якщо раніше в конотації було відновлення після закінчення війни, то тут будуть вкладення в те, щоб просто зараз відновлювати якісь об’єкти. Розглядаються варіанти інвестицій і все інше. Енергетичний кейс, який впадає в око, він однозначно домінував”, — сказав він.

На мирній конференції обговорювалися й інвестиції в мирні галузі, що свідчить про те, що наші партнери будуть їх захищати.

“Йшлося про інвестиції в абсолютно мирні галузі. Мені здається, що це на далеку перспективу. Дуже приємно чути від канцлера, що німецькі інвестиції та компанії не пішли з України в період війни. Це говорить про те, що вони знайшли методи виживання. Як я це бачу — заходять “Петріоти”, потім заходить бізнес, щоб він теж міг бути захищений”, — резюмував Лісний.

Читайте також: На полях Міжнародної конференції з відновлення України підписано контракти на суму понад 10 млрд євро, — Макєєв

Прямий ефір