Катастрофічні втрати армії РФ росіяни можуть оцінити за кількістю свіжих могил у їхніх населених пунктах, — Чувіляєв

Могили російських військових на цвинтарі в Санкт-Петербурзі. Фото: gettyimages.com

Приблизно оцінити кількість втрат армії РФ росіяни можуть за кількістю свіжих могил, які з’являються в населених пунктах Росії. Про це сьогодні, 12 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив прессекретар фонду “Идите лесом” Іван Чувіляєв.

Він зазначив, що журналісти з видання “Медиазона”, а також з “Русской службы ВВС” встановлюють кількість загиблих в Україні російських військових за похоронами, некрологами, що друкуються в провінційних пабліках та іноді навіть у місцевих ЗМІ.

“Тобто можна приблизно оцінити мінімальну таку нижню планку цих самих втрат за тим, яка кількість “вантажів 200” приїжджає в ті чи інші населені пункти на території Росії, яка кількість свіжих могил там з’являється. Нагадаю, що приблизно так само, власне, стало відомо про участь російських військових у всіх цих огидних операціях на сході України ще 2014 року”, — сказав Чувіляєв.

Він нагадав, що 2014 року на появу свіжих могил російських військових звернули увагу псковські активісти та політики. Тоді під час похорону проводилися спецзаходи: оточували цвинтар, нікого не пускали на територію, били журналістів, які намагалися зробити фотографії або просто побачити на власні очі цей похорон.

“Тепер це все не дуже працює, тому що ці похорони відбуваються скрізь, у всіх населених пунктах, де це тільки можливо… Ось за цими ознаками можна встановити таку умовну нижню планку цих самих втрат”, — сказав прессекретар фонду “Идите лесом”.

Він наголосив, що кладовища, які розростаються, не можуть не помітити місцеві жителі.

“Ці втрати бачить кожен житель кожного міста. Якщо він просто виходить на вулицю і йде, тим паче, якщо це невелике місто, якщо його шлях пролягатиме повз цвинтар, він просто не може не бачити збільшення кількості могил, того, яку кількість трупів привозять до міста просто щодня, щогодинно, щотижня, щомісяця. Тому я думаю, що це для всіх, загалом, очевидно, що ці втрати є, що вони зростають”, — сказав Чувіляєв.

За його інформацією, одночасно зі зростанням втрат збільшується й кількість дезертирів в армії РФ.

“Щоразу, коли починається якийсь черговий наступ, десь вони придумують, збільшується кількість дезертирів. З тієї простої причини, що збільшується кількість поранених. Люди потрапляють у госпіталі, а з госпіталів не повертаються. Намагаються, у всякому разі, не повертатися, не приходити назад, йти додому, йти в самовільне залишення частини”, — розповів Чувіляєв.

Читайте також: Понад 900 окупантів ліквідували Сили оборони за добу — втрати РФ перевищили 521 тис. осіб, — Генштаб ЗСУ

Раніше політичний коментатор, ведучий каналу “Ходорковский Live” Дмитро Єловський сказав, що війна Росії проти України залишається війною невеликих населених пунктів та людей без освіти. Це стане проблемою для російської влади, коли “глибинний народ” зрозуміє, що москвичі не воюють.

Прямий ефір