Понад 20 тис. воєнних злочинів розслідує поліція тільки в Харківській області, — Баранник

Наслідки обстрілу Харкова. Фото: t.me/synegubov

Поліція тільки в Харківській області розслідує понад 20 тис. воєнних злочинів Російської Федерації. Про це сьогодні, 12 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомила речниця Головного управління Національної поліції в Харківській області Олена Баранник.

“До Єдиного реєстру на сьогодні слідчі внесли — і це тільки по Харківській області — понад 20 190 злочинів, які пов’язані саме з воєнними діями, зі збройною агресією Росії проти України. Я наголошую, це тільки Харківська область. Значну частину цих кримінальних проваджень ми передаємо до СБУ, тому що це їхня підслідність”, — сказала вона.

Баранник зазначила, що буквально одразу після обстрілу на місце виїжджають оперативно-слідчі групи, криміналісти, вибухотехніки, збирають речові докази — уламки боєприпасів, які призвели до руйнувань, загибелі або поранення людей.

“І, безумовно, все це потім систематизується, документується — фотографуються місця цих злочинів, опитуються свідки, опитуються постраждалі. І це під протокол, це буквально відразу. Це таке ноу-хау саме в Україні, коли під час бойових дій, одразу після обстрілу слідство й всі профільні служби виїжджають та займаються документування воєнних злочинів. І як результат, як я вже сказала, до Єдиного реєстру досудових розслідувань уже тільки по Харківській області внесено понад 20 тис. інформацій про такі злочини”, — сказала вона. 

Речниця повідомила, що в ніч на 12 червня область знову піддавалася російським обстрілам.

“Це традиційно вже Козача Лопань, Канцедалівка, Вільхуватка, Куп’янськ-Вузловий. Сьогодні прийшло вранці повідомлення про те, що вночі обстріляли Липці, є поранені — була поранена жінка. Тому це все триває, обстрілюють, як і обстрілювали, КАБами, авіаційними бомбами. Нещодавно по Харкову прилітали УМПБ Д-30 — боєприпаси, які планують, які після себе залишають хоч і невелику вирву, але через вибухову хвилю — серйозні руйнування. Якщо пам’ятаєте, буквально понад годину рятували чоловіка, який унаслідок отриманих поранень помер у лікарні. На жаль, лікарі не змогли його врятувати. Він довгий час провів під завалами”, — розповіла Баранник.

Читайте також: Харківська область може стати одним з основних напрямків наступу РФ, — військовий оглядач

Раніше експерт з питань національної безпеки, військовослужбовець ЗСУ Іван Варченко допустив, що на Харківському напрямку все йде до того, що російські окупанти відходитимуть із зайнятих позицій. Ситуація на цьому напрямку стабілізувалася, а ЗС РФ змушені перейти в оборону, адже успіхів у них немає.

Прямий ефір