Удари по військових і стратегічних об’єктах : як РФ відчуває на собі посилення українського ВПК

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Краснодарський край, Астраханська, Ростовська, Бєлгородська, Курська і Воронезька області. Військові та стратегічні об’єкти в цих суб’єктах РФ минулого тижня стали цілями атак українських безпілотників. На думку експертів, найближчим часом український військово-промисловий комплекс (ВПК) буде активно нарощувати виробництво озброєнь, що стане ще більшим викликом для Росії — як на лінії фронту, так і в тилу, повідомляє FREEДOM.

Нарощування виробництва САУ Caesar, артилерійських снарядів, зокрема далекобійних, засобів радіоелектронної боротьби та бронетехніки. Про це говорив президент України з представниками компаній французького оборонно-промислового комплексу. Україна і Франція підписали ліцензійну угоду про створення потужностей з виробництва боєприпасів. Сторони заявили про плани щодо відкриття центру обслуговування та ремонту французької техніки в Україні та щодо використання технології 3D-друку для виготовлення запчастин.

“Україна цінує всю підтримку, що надається Францією з перших днів цієї страшної війни. Це підтримка нашого захисту на фронті, оборони наших міст від російських ударів і глобальний — абсолютно справедливий — тиск на Росію за цю несправедливу війну. Ми разом із Францією багато співпрацюємо політично — і на двосторонньому рівні, і в Євросоюзі. Ми цінуємо наше економічне співробітництво з Францією та домовленості, зокрема про спільне виробництво зброї”, — заявив президент України Володимир Зеленський.

Експерти впевнені, що за допомогою союзників Україна в найближчі кілька років зможе налагодити власне виробництво сучасного озброєння. Це дасть змогу Києву вирішити головне завдання — забезпечити Силам оборони України безперебійне постачання зброї.

“Перший — Україні вже в найближчому майбутньому не потрібно буде просити у когось зброю — вона буде вироблятися вдома. Другий — якщо дані підприємства з виробництва озброєння будуть спільними, ці підприємства повинні будуть бути прикриті з повітря. Тобто поле закритого неба над Україною буде розширюватися”, — прокоментував президент аналітичного центру “Політика” Олег Лісний.

Процес створення нових підприємств з виробництва сучасних озброєнь непростий. І до їхнього запуску мине ще деякий час. Через війну Росії проти України плани з розширення виробничих потужностей з випуску нових видів озброєнь уже реалізують у Євросоюзі.

“Європа зараз вийшла на розуміння того, що потрібно виробляти більше озброєння. У жодної з країн світу, крім РФ і Китаю, не виявилося запасів зброї, тому що ніхто не готувався до війни. Світ зрозумів — потрібно озброюватися, будувати нові військові підприємства, вкладаючи в це величезні гроші. Тому цілком можливо, що в Україні через пару років може настати розквіт оборонних підприємств. А не тільки в Європі та Сполучених Штатах”, — додав Олег Лісний.

До речі, у командуванні Силами оборони Фінляндії вважають, що досвід застосування західного озброєння в Україні безцінний для виробників. Приміром, Фінляндія постачає в Україну не лише звичайну зброю, але й останні новинки фінської оборонної промисловості. Деякі — на стадії розробки.

А поки американські та європейські оборонні підрядники намагаються перезапустити або наростити виробництво, Південна Корея впевнено виходить у флагмани військової промисловості.   Так, завдяки інноваціям південнокорейська компанія Hanwha Aerospace змогла в одинадцять разів наростити прибуток від експорту. Випускає вона звичайне озброєння і бронетехніку — тільки в рази швидше і дешевше за рахунок безперебійних виробничих ліній.

“Hanwha може зібрати свою флагманську гаубицю K9 приблизно за 180 днів — у два-три рази швидше, ніж її конкуренти. Її продукція також дешевша — K9 коштує близько 3,5 млн дол., що приблизно на 30-50% менше, ніж у конкурентів. Ці переваги мають усі збройові виробники в Південній Кореї”, — з публікації агентства Bloomberg.

Міністерство оборони України запровадило пряме контрактування зі світовими виробниками озброєння, повідомив заступник міністра оборони України Дмитро Клименков. За його словами, це дасть змогу Силам оборони України отримувати сучасну зброю безпосередньо від виробників і сприятиме швидшій та ефективнішій модернізації Збройних сил України (ЗСУ).

Читайте також: Зеленський звернувся до учасників Конференції з відновлення України — головне (ФОТО, ВІДЕО)

Прямий ефір