Вибори до Європарламенту: які проміжні результати (ВІДЕО)

Прапор Євросоюзу. Фото: gettyimages.com

Успіх проукраїнської Європейської народної партії (ЄНП), рекордна підтримка правих і ультраправих сил і боротьба за невизначених депутатів. У Європарламенті підбивають підсумки виборів, передає FREEДОМ з посиланням на Reuters.

Так, у Франції праворадикальне “Національне об’єднання” більш ніж удвічі обігнало свого найближчого переслідувача “Відродження” президента Еммануеля Макрона.

У Німеччині праворадикальна “Альтернатива для Німеччини” випередила правлячих соціал-демократів Олафа Шольца та решту партій коаліції в Бундестазі.

В Італії перемогу здобула права партія “Брати Італії” Джорджі Мелоні.

Для України ці вибори важливі. Від них залежить, хто саме посяде ключові пости в Європейському Союзі глави Єврокомісії та Європейської ради, головного дипломата і відповідального за оборону, а також чи збереже Євросоюз нинішній рівень єдності в підтримці України.

Прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив про свою відставку, пише AP News. Політик визнав поразку своєї партії на виборах до Європарламенту.

У Бельгії перемогла консервативна партія. Вона отримала 18% підтримки, а ліберальна партія прем’єр-міністра менше ніж 6%. Призначення нового прем’єр-міністра Бельгії залежатиме від формування нової коаліції, додав де Кроо.

Партія угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана отримала найгірший результат в історії на виборах до Європарламенту. Після підрахунку майже всіх голосів отримала 44,5% підтримки. Партія претендує на 11 мандатів у Європейському парламенті. На всіх попередніх виборах вона отримувала понад половину голосів виборців.

При цьому нещодавно створена опозиційна партія Петера Мадяра отримала майже 30% голосів і претендує на 7 мандатів у Європарламенті.

Європарламент зберіг альянс із проєвропейськими та проукраїнськими політичними силами. Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після перемоги її Європейської народної партії на виборах до Європарламенту. За її словами, ЄНП є якорем стабільності.

“Моя мета продовжувати йти цим шляхом із тими, хто налаштований проєвропейськи, проукраїнськи й з тими, хто дотримується верховенства закону. І скоро ця робота відновиться. І звичайно, ці вибори не відбуваються у вакуумі. Сили ззовні та зсередини намагаються дестабілізувати наше суспільство та послабити Європу. Ми не дозволимо цьому статися”, заявила Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Рупори Путіна в Європі: як Кремль купує іноземних політиків

Нагадаємо, вибори до Європейського парламенту відбуваються з 6 по 9 червня 2024 року. У межах виборів кожна держава Євросоюзу утворює один або кілька виборчих округів. У бюлетенях для голосування представлені національні партії. На європейському рівні вони об’єднуються в європейські політичні партії, які утворюють фракції Європарламенту. Європейські політичні партії визначають головних кандидатів на виборах.

Прямий ефір