Потрібно розслідувати дії не тільки виконавців, але й командування, — Яковлєв про покарання російських воєнних злочинців

Андрій Яковлєв. Фото: helsinki.org.ua

Під час розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами щодо українських військових і цивільних, потрібно задіяти принцип рівноправності, який називається “командна відповідь”. Тому що потрібно розслідувати дії не тільки виконавців, але й командування російських злочинців, а також цивільних осіб. Таку думку сьогодні, 10 червня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив адвокат, експерт Регіонального центру прав людини, керуючий партнер АО “Амбрела” Андрій Яковлєв.

“У кожної держави є обов’язок розслідувати воєнні злочини. А катування — це воєнний злочин. Щоб розслідування було ефективним, необхідно розслідувати не просто дії виконавців, а ще задіяти принцип рівноправності (застосовується при збройних конфліктах), який називається “командна відповідь”. Тобто коли ми бачимо, що виконавці діють фактично за згодою командирів, і командири або цивільні начальники аж до найвищого рівня не застосовують необхідних заходів. Таким чином ці керівники беруть на себе кримінальну відповідальність”, — пояснив адвокат.

Він зазначив, що не тільки Україна заявляє про застосування тортур, бачачи військовополонених, які повертаються з російського полону, але й міжнародні організації. Зокрема й ООН. При цьому в організації говорять про застосування ієрархічної системи тортур у РФ.

“До речі, після опублікованих доповідей про тортури українських військовополонених міжнародні організації повинні були провести свої розслідування. Після яких кількість тортур мала різко скоротитися. Оскільки не зменшується кількість катувань, люди, які їх вчинили, продовжують нести відповідальність. Україні потрібно домагатися розслідування не тільки виконавців, які катують або застосовують розстріли військовополонених, але й військових командирів і цивільних осіб, зокрема високопоставлених осіб на національному рівні. Ми повинні самі провести розслідування. А там, де ми не можемо на національному рівні притягнути до відповідальності перших керівників РФ, які теж, безумовно, відповідальні за це, ми маємо звернутися до Міжнародного кримінального суду (МКС)”, — додав експерт Регіонального центру прав людини.

Притягнення за принципом командної відповідальності перших керівників усіх установ, де утримують полонених, зокрема керівників РФ, було б мінімальним заходом, який би міг би щонайменше створити умови для зменшення кількості катувань, зазначає він.

“Він не вплине напряму безпосередньо, але, тим не менш, ці особи вже знатимуть, що на них уже чекає міжнародна юстиція, і їх розшукуватимуть щонайменше в тих країнах, які ратифікували Римський статут”, — резюмував Андрій Яковлєв.

Читайте також: Українські військові зазнають тортур у російському полоні: МКС і Україна розслідують воєнні злочини (ВІДЕО)

Прямий ефір