Найважча ситуація на фронті зберігається на Покровському напрямку — карта війни за 9 червня (ВІДЕО)

По всій лінії фронту від початку доби було зафіксовано 62 російські атаки. Як зазначають у Генеральному штабі Збройних сил України (ЗСУ), російські окупанти продовжують застосовувати авіацію та атакувати на кількох напрямках, найінтенсивніші бої — на Покровському. Українські захисники стійко тримають оборону, повідомляє FREEДОМ.

Майже за 600 км від лінії фронту на аеродромі “Ахтубінськ” в Астраханській області Росії атаковано новітній винищувач Су-57. Про це повідомили в Головному управлінні розвідки (ГУР) Міністерства оборони України. Про те, що літак вразили прямо на місці стоянки, вказують і супутникові знімки: на них видно вирви від вибуху і плями від пожежі навколо винищувача. Як наголосили в ГУР, це перший випадок ураження таких літаків в історії. Зазначимо, що Су-57 на озброєнні РФ — лічені одиниці.

“Ми констатуємо сам факт ураження. ГУР не коментує засоби ураження, як, власне, і те, чия це операція. Дані уточнюються, але це дуже хороші новини для України. За попередньою інформацією, уражених літаків Су-57 могло бути два. Також є дані про безповоротні втрати та поранених серед особового складу російських окупантів”, — заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі марафону “Єдині новини”.

На Харківському напрямку російські окупанти збільшили кількість атак. Про це повідомили в Генштабі ЗСУ. Українські захисники зупиняють противника, тримають рубежі та руйнують плани росіян. Підтверджує це і радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

“Не було сенсу не дозволити українцям вести вогонь через цей кордон, вражати російські гармати та вогневі точки, які вели вогонь по українцях. Тому президент Байден дав дозвіл на це. Українці скористалися цим дозволом на полі бою. І одна справа, яку я відзначу, це те, що імпульс цієї операції в Харкові застопорився”, — сказав Салліван у коментарі CBS News.

Українські прикордонники знищили склад противника та укриття росіян у Серебрянському лісі Луганської області, де вже тривалий час тривають активні бойові дії.

“Нам вдалося противника зупинити. Це перший фактор. Другий фактор, безумовно, пов’язаний з тим, що було отримано дозвіл на завдання ударів західною зброєю по території Російської Федерації, після чого почали системно вибиватися логістичні зв’язки. Тобто зараз є проблеми з логістикою в Російській Федерації. Почали вибиватися системи ППО, почали вибиватися позиції РСЗВ, почали вибиватися штаби, логістичні ланцюжки й так далі. Усе це призвело до того, що зараз російська армія змушена перекидати резерви, і вони планували, що ми будемо розтягувати свої сили. Але зараз на перевірку виходить так, що змушені розтягувати свої сили вони”, — оцінив ситуацію на фронті військовий оглядач Денис Попович.

Не вдалося росіянам просунутися і на інших напрямках. Найгарячішим, як і раніше, залишається Покровський напрямок, де Сили оборони України зупинили всі штурми російської армії, завдавши втрат у живій силі та техніці. Тривають бої на Курахівському напрямку.

На Лиманському напрямку російські окупанти змінюють тактику. Вони намагаються накопичувати сили та будувати оборонні споруди.

“Противник викопує “лисячі нори”, окопи, бліндажі, щоб можна було накопичити там сили та пробувати здійснити певні штурмові дії. Російські окупанти намагаються використовувати різні методи наступу — починаючи від малих штурмових груп, завершуючи банзай-атаками, коли використовують як таксі для особового складу танки чи БТР, які вже не мають повної вогневої потужності. У підсумку останні штурми завершилися для противника кількома одиницями втраченої техніки та приблизно сотнею знищених військових”, — розповів командир екіпажу безпілотників 4-ї бригади Нацгвардії України “Рубіж” Андрій Отченаш.

Ще 1270 російських солдатів ліквідували Сили оборони України за минулу добу. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ. Також знищено 26 танків і стільки ж бойових бронемашин противника, а ще — 60 артилерійських систем, два засоби ППО та 37 тактичних безпілотників.

Читайте також: Вибивання систем ППО в Криму знижує навантаження на певні ділянки фронту, — Братчук

Нагадаємо, травневі бої на фронті призвели до рекордних втрат у російській окупаційній армії: як середньодобових — від 1 200 до 1 500 осіб, так і за місяць — майже 39 тисяч військових. Це найбільші показники втрат за весь час повномасштабної війни, і вони відповідають завданням стратегічної оборонної операції України.

Прямий ефір