Зібрали стопу, наростили кістку і м’яз: реабілітаційний центр у Дніпрі повертає до повноцінного життя українських військових (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Реабілітаційний центр Дніпра щодня повертає до повноцінного життя українських військових, які дістали поранення на фронті. За один курс, який триває до трьох тижнів, ветерани відмовляються від милиць і впевненіше почуваються на протезах, повертаючи елементарні побутові навички. Усе завдяки комплексному підходу реабілітологів і позитивному настрою самих пацієнтів, повідомляє FREEДОМ.

До початку повномасштабної війни, розв’язаної Володимиром Путіним в Україні, Андрій уже мав військовий досвід — проходив службу в прикордонних військах. У 2020 році повернувся до цивільного життя — був кухарем, працював у кафе. Коли вранці 24 лютого 2022 року російські війська пішли в наступ, Андрій одразу пішов у територіальну оборону.

“Не хотілося, щоб вони прийшли до нас додому. А тоді ризики були дуже великі. Коли почалася повномасштабна війна, мама зранку зателефонувала, каже, я не буду навіть питати, що ти будеш робити. Це було ясно”, — розповів він.

Андрій каже, вчитися доводилося вже безпосередньо в боях із противником. Його підрозділ потрапив на Донецький напрямок. За півтора року повномасштабної війни Андрій не отримував поранень. Але у вересні 2023 року потрапив під обстріл.

“Опосередковано в тилу поранення отримав. На пункті дислокації, де ми відпочиваємо, готуємося, вийшов покурити. І приліт майже у двір був”, — сказав Андрій.

Тоді разом із ним були поранені ще п’ятеро побратимів. Але в Андрія було одне з найважчих поранень — йому розбило кістку ноги. Завдяки швидкій евакуації, ногу медикам вдалося зберегти. Але довелося буквально заново зібрати серйозно пошкоджену стопу, нарощувати нову кістку і вирваний м’яз. Йому провели десятки операцій. Тепер Андрій на реабілітації.

“Переходимо з ним на одну підлокітну милицю. Він ходив із двома, зараз уже переходимо на одну. І підіймаємось сходами. Він уже самостійно може піднятися і спуститися”, — зазначив фізичний терапевт реабілітаційного центру Дніпра Ілля.

Фізичний терапевт, який двічі на день займається з Андрієм, каже, що його пацієнт має сильну мотивацію. І це допомагає отримати хороший результат.

Читайте також: Жити далі, незважаючи ні на що: історії реабілітацій військового та медика після важких поранень (ВІДЕО)

Прямий ефір