Саміт миру ламає російську стратегію та послаблює її позиції, — Фесенко

Володимир Фесенко. Фото: ukrinform.ua

Росія не дарма переживає і намагається зірвати Глобальний саміт миру у Швейцарії, адже він ламає її стратегію і послаблює позиції. Таку думку сьогодні, 8 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Володимир Фесенко.

“Істерика Росії агресивна, і гіперактивна кампанія проти саміту миру у Швейцарії показує, що цей саміт ламає російську стратегію, послаблює російські позиції. Саме звідси така істерика, така агресія”, — сказав він.

Саміт миру ламає стратегію РФ провести мирні переговори на своїх умовах, які не приймає Київ.

“Повністю формулу миру президента України Володимира Зеленського підтримують наші міжнародні партнери. Це переважно західні країни й частина країн глобального Півдня. Але в чому значення Глобального саміту миру? Він ламає стратегію Росії щодо майбутніх мирних переговорів. Росія хоче примусити Україну до переговорів на своїх умовах, щоб ми прийшли на саміт, який організовують партнери Росії, умовно Китай і Бразилія, де Україну примушували б до миру на російських умовах — це фактично відмова від армії, від перспективи членства в НАТО, ну і багато інших вимог. Природно, для нас це неприйнятно”, — пояснив Фесенко.

Росію не влаштовує альтернативний шлях мирного процесу, а саме формула миру Зеленського.

“Чому в Росії так бісяться? Тому що Україна пропонує паралельно альтернативний шлях мирного процесу, який заснований на тому, що треба брати до уваги українські позиції, інтереси, формулу миру президента Зеленського. Формула миру президента Зеленського — це наша стратегічна програма, довгострокова програма. Незалежно від того, як далі розвиватимуться мирні переговори, зокрема за участю Росії, ми будемо реалізовувати цю формулу миру”, — розповів політолог.

Саміт миру демонструє готовність України до мирних переговорів, але з урахуванням її позицій і вимог, а також відповідає міжнародному праву.

“Саміт миру спростовує аргументи Володимира Путіна, що нібито Росія хоче миру, а Україна — ні. Президент України показує, що ми готові до мирних переговорів, але з урахуванням українських позицій, інтересів, а не так, як пропонує Росія. Саме тому в Росії так біснуються, тому що ламається вся їхня стратегія майбутніх мирних переговорів. І примус України до миру на російських умовах не вийде. І ось якраз саміт миру у Швейцарії має закласти фундамент для майбутніх мирних переговорів”, — резюмував експерт.

Читайте також: Провокації РФ, позиція Китаю: як проходить підготовка до Саміту миру (ВІДЕО)

Прямий ефір