Щодо перших двох є поліпшення: три завдання для повної поразки Росії назвав Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Росія під час своєї “спеціальної військової операції” не досягла поставлених цілей, попри надзвичайний обсяг накопиченої зброї. Тому в Кремлі шукають будь-які способи, щоб хоча б не програти війну. Про це сьогодні, 8 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

“Для Росії неважлива кількість людей, які будуть вбиті на фронті. Для них це не ресурс, який вартий якоїсь оцінки. У Росії є проблема така сама, як і в нас, — дефіцит ресурсів війни, зокрема снарядів, техніки, що зростає”, — сказав він.

Навіть мілітаризація економіки не дала Росії бажаного результату.

“Так, у Росії є гроші, вони можуть десь щось придбати. Але Росія все одно обмежена в можливостях вільно оновлювати техніку, закуповувати додаткові інгредієнти. Все-таки санкції працюють”, — зазначив Подоляк.

Жива сила — це єдиний ресурс, який у Росії “не потребує підрахунку, він безплатний, його можна утилізувати у великих кількостях”. Це російське військове керівництво продемонструвало на Харківському напрямку, де 10 травня спробувало розпочати наступ.

“Тут вони не досягли жодних суттєвих тактичних або оперативно-тактичних позицій. Вони перебувають практично в прикордонній території, і це не суттєво впливає на перебіг війни як такої”, — констатував радник глави ОПУ.

Росія зазнає поразки й на морі.

“Беремо Чорноморський флот РФ, його практично не існує. Його боєздатність знищено 40-45%”, — уточнив Подоляк.

І щоб завдати повної військової поразки Росії, на думку спікера, потрібно вирішити щонайменше три завдання.

По-перше, Захід має чітко визначитися, що Росія має програти в цій війні.

По-друге, потрібно прискорити передачу Україні західної військової техніки.

“Уже немає “червоних ліній” Москви, уже можна передавати будь-яку техніку, яка може ефективно проявити себе на фронті, знищуючи у набагато більшому обсязі живу силу та техніку Російської Федерації”, — сказав Подоляк.

Третє — західні політичні еліти повинні перестати “гратися в спроби знайти якісь політичні інструменти врегулювання, їх не існує в таких війнах”.

“Третя частина — найскладніша, тому що весь час з’являються якісь “фахівці”, які не розуміють ні природу війни, ні природу сучасного російського режиму, але вони починають говорити про те, що “зважаймо на геополітичні аспекти”, “подивімось, як можна домовитися, десь піти на поступки” і так далі. Це не працює в таких війнах. Якщо за першими двома позиціями ми бачимо поліпшення ситуації — вже багато хто має розуміння, що Росія повинна програти військовим шляхом, і що потрібно прискорювати постачання військової допомоги Україні. То за третім пунктом усе ще ці люди, які перебувають далеко від війни, але які звикли брати участь у різних самітах і розповідати про те, як геополітично на шахівниці потрібно правильно грати. Ось це велика проблема”, — резюмував Михайло Подоляк.

Прямий ефір