Нова зустріч Зеленського і Байдена відбудеться в Італії — що обговорюватимуть

Володимир Зеленський та Джо Байден. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official Telegram

Основною темою саміту лідерів країн “Великої сімки” (G7), який відбудеться 13-15 червня в Італії, стане питання конфіскації російських активів для потреб України. Також на полях форуму відбудуться чергові переговори між президентами України та США. Про це сьогодні, 7 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог Петро Олещук.

Він зазначив, що в країнах “Великої сімки” (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія і США) сконцентрована велика кількість російських активів, і потрібне політичне рішення G7 для їхньої конфіскації.

“Є різні варіанти. Є, наприклад, американська ініціатива. Її сенс зводиться до того, що США з бюджету зараз надають Україні, наприклад, 50 млрд доларів як позику, погашати яку будуть коштом банківських дивідендів, які набігають на російські активи, що зберігаються в США. Така ініціатива знаходить підтримку, але загалом немає остаточного рішення”, — сказав Олещук.

Для участі в саміті запрошено президента України Володимира Зеленського, який на полях форуму проведе переговори зі своїм американським колегою Джо Байденом.

Олещук припустив, що лідери обох країн обговорять питання довготривалої підтримки України, договір про гарантії безпеки, підписання якого планується найближчим часом. І, звісно, Зеленський і Байден обговорять надання оперативної військової допомоги Україні, яка має надійти найближчим часом.

“Обговорять номенклатуру цієї допомоги, що потрібно, в яких кількостях і коли”, — уточнив політолог.

Читайте також: Битва за Україну зараз має таке ж екзистенційне значення для Європи, як і битви, виграні попередніми поколіннями європейців, — Зеленський 

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський перебуває у Франції, де цими днями відбуваються урочисті заходи з нагоди 80-річчя висадки союзників у Нормандії. 7 червня у Франції український лідер провів переговори з президентом США Джо Байденом.

Читайте також: Байден на переговорах із Зеленським оголосив про новий пакет допомоги на 225 млн доларів

Прямий ефір