“Мета — розмити політику Брюсселя”: як і навіщо РФ втручається в європейські процеси (ВІДЕО)

Прапор ЄС. Фото: gettyimages.co.uk

Втручання Росії у внутрішні справи інших держав може призвести до світової війни. Про це заявив прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь. За його словами, РФ загрожує безпеці його країни в новій формі. Як пише Financial Times, західні країни намагаються відповісти на російську кампанію гібридних атак у Європі, що зростає. Особливо під час виборів до Європарламенту, повідомляє FREEДОМ.

ЄС і кілька його країн-членів створили слідчі агентства для боротьби з дезінформацією напередодні голосування до Європейського парламенту. Так, команда Європейського Союзу з боротьби з дезінформацією у травні розвінчала російськомовний відеоролик на YouTube. Про це пише агентство Reuters. У ньому йшлося про те, що громадяни нібито тікають від диктатури в Польщі й шукають притулку в Білорусі, близькому союзнику Москви. За словами європейців, у ролику повторювалися прокремлівські твердження про те, що Варшава нібито дотримується агресивної мілітаристської політики. А також про нестачу демократії в Польщі та в усьому ЄС.

“Пов’язані з Росією вебсайти беруть прокремлівський контент із контрольованих державою видань або прокремлівських акаунтів у соціальних мережах, переробляють його, зокрема з перекладом, і поширюють новими каналами, орієнтуючись на аудиторію ЄС”, — з публікації Reuters, з посиланням на представників ЄС.

Більшість країн ЄС ведуть власну боротьбу з дезінформацією. Однак ресурси у них різні. І це, за словами експертів, робить основні європейські партії вразливими перед російською пропагандою. Так, згідно з другим щорічним звітом ЄС про дезінформацію, у 2024 році серед головних мішеней опинилися Німеччина, Польща та Франція. 

Як наголосив міністр у справах Європи уряду Франції Жан-Ноель Барро, його країна зазнає безпрецедентних атак з боку російської пропаганди. Наприклад, Париж викрив створення фальшивого сайту французького уряду. У ньому стверджувалося, що 200 тис. французьких громадян нібито призиваються на війну в Україну. Після чого Франція доручила своєму відділу з боротьби з іноземною дезінформацією Viginum відстежувати пов’язані з Росією акаунти в соціальних мережах і виявляти операції впливу.

“Не минає й тижня, щоб Франція не стала об’єктом скоординованих і навмисних маневрів, спрямованих на зрив громадських дебатів і втручання в кампанію з підготовки до європейських виборів”, — сказав Барро.

Росія фінансує свою пропаганду в Європі через правозахисний Державний фонд. Про це повідомив данський суспільний мовник DR, який отримав у своє розпорядження понад 40 документів від джерела в європейській розвідці. Зокрема, група витратила мільйони євро на фінансування пропагандистських і правових кампаній. Як пише The Guardian, за даними європейських спецслужб, російський держфонд діє у 48 країнах світу. Для боротьби з російською пропагандою у травні Євросоюз призупинив діяльність чотирьох російських ЗМІ. У тому числі зареєстрований у Чехії сайт “Голос Європи”. Його пов’язують із пропагандистами Кремля.

“Зараз мета московської пропаганди, кремлівського режиму розмити цілеспрямовану політику Брюсселя, яка стосується безпосередньо внутрішнього життя в ЄС, а також підтримки України. Проєвропейська більшість, а це означає і проукраїнська більшість, збережеться в Європейському парламенті. Євроскептики, як і раніше, займатимуть позиції. Опонують основній лінії. Проте, звичайно ж, певні зміни в балансі відбуватимуться”, — пояснив політолог Ігор Чаленко.

У Європейському парламенті сформована коаліція з понад 400 депутатів на чолі з Європейською народною партією, яка виступає за подальшу підтримку України. На думку експертів, завдання Москви — створити серйознішу противагу з боку опозиційних сил на виборах до Європарламенту, які пройдуть у 27 країнах ЄС із 6 до 9 червня.

Читайте також: Спецслужби РФ готують чергову ІПСО проти України — ГУР

Прямий ефір