“Останній тиждень буде ще жорсткішим”: про спроби РФ зірвати Саміт миру в Швейцарії розповів політолог

Ілюстративне фото: eda.admin.ch

Участь у Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, вже підтвердили 107 країн і міжнародних організацій. Але РФ не залишає спроб перешкоджати його проведенню. Не виключено, що в останній тиждень перед заходом росіяни посилять ІПСО і робитимуть чергові інформаційні вкидання. Таку думку озвучив політолог Олег Лісний в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 7 червня.

“107 країн і організацій — це досить серйозна цифра, враховуючи, що Росія разом зі своїми друзями, такими як Китай і Бразилія, почали організовувати якийсь паралельний майданчик і рахувати, скільки країн до них долучається”, — сказав Лісний.

Політолог наголосив, що РФ розгорнула гібридну війну стосовно саміту в Швейцарії.

“Це і підкуп, і погрози країнам-учасницям, офіційні та неофіційні звернення до лідерів країн або груп, які ухвалюють рішення приїхати до Швейцарії. Це дискредитація, зокрема, українського президента в плані його нібито “нелегітимності”. Путін цим усім марить, як і його оточення, щоб підірвати довіру до України. У плані того, мовляв, із ким ви будете розмовляти?” — зазначив спікер.

Але міжнародні візити глави Української держави, зокрема до Франції, на заходи до 80-річчя висадки союзників у Нормандії, вкотре показують, що в легітимності Зеленського не сумніваються. А ось у легітимності Путіна є серйозні сумніви, впевнений політолог.

“Думаю, що останній тиждень перед самітом буде ще жорсткішим. Будуть проводитися ІПСО, будуть і нові інформаційні вкиди про те, що саміт буде “без результатів”, що там комюніке буде “ні про що” тощо. Можливо, РФ ще спробує когось вибити з цього списку, щоб показати, мовляв, бачите, підтвердили участь 107 країн, а приїхали 106. І ту країну, яка умовно відмовиться, показуватимуть як вагомий інфопривід. Може бути й таке. Але, з іншого боку, питання проведення вирішено, кількість учасників досить серйозна. Тепер питання за результатом”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Саміт миру може стати ефективнішим для досягнення безпеки у світі, ніж ООН та ОБСЄ, — Веселовський

Нагадаємо, Глобальний саміт миру відвідає прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда, а Угорщина буде представлена на рівні Міністерства закордонних справ.

Прямий ефір